Liefdadigheid in Hollywood: dit zijn de vrijgevigste vedetten

Films | 5 september is het World Charity Day, een dag waarop we internationaal liefdadigheidsacties vieren. Proximus Pickx maakt voor jou een round-up van de meest barmhartige Hollywoodsterren, de acteurs en actrices die het vaakst de portemonnee opentrekken voor een goed doel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sandra Bullock

De ster uit ‘Ocean’s 8’, ‘Speed’ en ‘The Blind Side’ blijft zelden onbewogen bij weer eens een natuurramp of zwaar incident. In 2010 werd ze bijvoorbeeld diep geraakt door de aardbevingen in Haïti, die op het eiland heel wat menselijk leed en materiële schade aanrichtten. Bullock schonk daarop één miljoen dollar aan Artsen Zonder Grenzen. Toen in Japan een gelijkaardige ramp plaatsvond stortte ze nog eens een miljoen dollar op de rekening van het Rode Kruis.

Will en Jada Smith

Het gezin Smith twijfelt er niet over: het geluk dat zij in hun leven kenden, willen ze teruggeven aan de wereld. Vrijgevigheid is een familietrek geworden bij de Smiths. Samen creëerden ze de Smith Family Foundation, waarmee ze allerlei liefdadigheidsprojecten steunen. In de strijd tegen ziekte bijvoorbeeld schonken ze 126.000 dollar aan de Lupus Foundation en 52.000 dollar aan de Make-a-wish Foundation. Onderwijs is nog zo’n stokpaardje van Will en Jada Smith, die graag investeren in onderwijsprogramma’s. Zoals dat van de Baltimore School of Arts, waaraan ze 200.000 dollar overmaakten. Daarentegen kregen de Smiths ook al kritiek op bepaalde steuninitiatieven, zoals hun financiële giften aan de niet onbesproken Scientology Church.

Meryl Streep

Hollywoodicoon Meryl Streep en haar man Donald Gummer prijken mee bovenaan de lijst van grootverdieners in de VS, net achter het (net gescheiden) echtpaar Bill & Melinda Gates. Meryl en Donald hebben vooral een hart voor de diverse opleidingsprogramma’s in de theaterwereld. Zo doneerden ze bijvoorbeeld vier miljoen dollar aan de Silver Mountain Foundation for the Arts en één miljoen dollar aan de Vassar College in New York. Daarnaast ondersteunen ze ook Oxfam en Partners in Health, organisaties die opkomen voor de minderbedeelden op deze aardbol. Het mooie aan dit gefortuneerde koppel is dat ze niet te koop lopen met hun liefdadigheid, bij voorkeur blijven ze discreet over hun initiatieven en de bedragen die ze storten.

Morgan Freeman

Morgan Freeman (‘Invictus’, ‘The Shawshank Redemption’) draait al een eeuwigheid mee in Hollywood en kon op die manier al een flink fortuin bijeen sprokkelen. Dat houdt hij echter niet voor zichzelf. De acteur engageerde zich al meermaals voor de regio waar hij opgroeide, in Mississippi, waarvoor hij de Rock River Foundation oprichtte. Met die ngo ondersteunt hij vooral de inwoners van de streek rond de welbekende rivier in de VS. Hij faciliteert bij het aanbieden van onderwijs of het uitbouwen van regionale media. Volgens Freeman is je medemens helpen niet enkel een daad van vrijgevigheid, maar simpelweg een plicht voor iedereen. Tijdens de verkiezingscampagne van Barack Obama toonde hij zich ook een grote politieke weldoener door een miljoen dollar te schenken aan diens campagneteam.

Taylor Swift

De pop- en countryprinses kiest doorgaans voor kleinschaligere initiatieven, maar projecten die wel degelijk een directe en concrete impact hebben op de levens van velen. Recent doneerde ze 13.000 dollar aan moeders die getroffen werden door het coronavirus. Geregeld schiet de Amerikaanse zangeres en actrice ook fans te hulp. Zoals de 26.000 dollar die ze vrijmaakte om een jong meisje aan een studiebeurs te helpen. Of de 15.000 dollar die ze schonk aan een gezin dat zwaar te lijden had door de coma waarin de mama verzeild was geraakt. Het zijn enkele van de ontelbare liefdadigheidsverhalen die aan Swift kunnen gekoppeld worden. Een jonge, succesvolle vrouw met het hart op de goede plaats. Zo kan ook de LGBTQ+ beweging op haar steun rekenen, onlangs schreef ze 113.000 dollar over op de rekening van een organisatie die opkomt voor gendergelijkheid.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top