Paralympiërs die ook buiten de sportwereld inspireren

Paralympische atleten zijn, net zoals hun collega’s van de Olympische Spelen, vaak niet alleen bekend door hun sportieve prestaties. Enkele paralympiërs gaan de geschiedenis in omwille van het aantal gouden medailles op hun palmares, anderen inspireren ook op andere manieren.

Aimee Mullins

Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de Amerikaanse atlete Aimee Mullins. Zij werd in 1975 geboren zonder kuitbeenderen en haar beide benen moesten dus afgezet worden onder de knie. Toch pikte ze het hardlopen op als sport, en met haar kunstbenen bleek ze op sportevenementen voor studenten niet te moeten onderdoen voor student-atleten mét benen. In 1996 nam ze deel aan de Paralympics in Atlanta in de 100 meter sprint (17.01 seconden) en het verspringen (3.14 meter).
 
In 1998 gaf Mullins haar sportieve carrière op en in 1999 werd ze model . Sinds 2011 is ze ambassadeur voor L’Oréal. Daarnaast begon ze een carrière als actrice. Zo was ze te zien in Oliver Stone’s ‘World Trade Center’, Steven Soderberghs ‘Unsane’ en series als ‘Limitless’ en ‘Stranger Things’. En met haar optredens als spreker op events als TED inspireerde ze wereldwijd miljoenen mensen.

Neroli Fairhall

De Nieuw-Zeelandse Neroli Fairhall is een sportlegende, niet alleen omdat ze op de Paralympische Spelen verschillende medailles won en records brak, maar ook omdat ze een lans brak voor de inclusie van sporters met een beperking in de Olympische Spelen. De eerste atleet met een beperking die deelnam aan de Olympische Spelen was de Amerikaanse turner George Eyser in 1904, maar toen bestonden de Paralympische Spelen nog niet. Fairhall is de eerste atlete die zowel in de Paralympische als de Olympische Spelen deelnam.
 
Fairhall deed mee in de atletiekdisciplines op de Paralympics van 1972, en ook in het boogschieten in 1980, 1988 en 2000. In 1982 won ze goud op de Commonwealth Games in Brisbane in het boogschieten, voor de duidelijkheid een discipline die niet enkel voor g-sporters was. In 1984 werd ze dan ook geselecteerd voor het boogschieten op de Olympische Spelen. Zo werd ze een voorbeeld voor atleten als de Poolse tafeltennisster Natalia Partyka, die zes keer op de Paralympics en vier keer op de Olympische Spelen stond, en ook onze Belgische schutter Sonia Vettenburg, die twee keer op de Paralympics en een keer op de Olympische Spelen stond.
 
Fairhall kreeg de vreemdste reacties bij haar olympische deelname. Zo kreeg ze de vraag van een Britse journalist of het in winderige omstandigheden makkelijker was om te zitten dan om te staan tijdens het boogschieten. “Ik weet het niet”, antwoordde ze met een kwinkslag. “Ik heb nog nooit staand geschoten.” Dankzij Fairhall en de atleten die ze inspireerde, wordt er minder neergekeken op de sportprestaties van paralymiërs, want ook zij kunnen op het hoogste niveau deelnemen. In 1983 werd ze aangesteld tot lid van de Orde van het Britse Rijk. In 2006 overleed ze op 61-jarige leeftijd.

Ezra French

Van een legende op de Paralympische Spelen van weleer naar een piepjong toptalent. De 16-jarige Amerikaan Ezra French deed dit jaar mee aan de Paralympische Spelen in het hoog- en verspringen. In de eerste discipline werd hij vijfde, in de tweede achtste (categorie T63, voor atleten met één been). French raakte geïnspireerd om te sporten toen hij paralympiër Rudy Garcia-Tolson ontmoette toen die 16 was en nu is de cirkel rond, want de jonge atleet inspireert nu ook andere jongeren om te zien wat er mogelijk is, ook als de situatie uitzichtloos lijkt.
 
Dat doet hij bijvoorbeeld door actief te zijn op TikTok, waar hij toont dat je met een gevoel voor humor kan omgaan met een beperking. “Vroeger had ik het er echt moeilijk mee. Maar dan besefte ik dat ik nu eenmaal de kaarten moest spelen die ik had en dat ik er maar beter het beste van kom maken”, zei hij in een interview met Teen Vogue. Nu brengt hij anderen aan het lachen met zijn leuke video’s, waarin hij bijvoorbeeld grapt dat hij zijn been verloor in een “vreselijk ongeval met bijen” en zijn valse been gebruikt als attribuut in sketches.


@ezrafrech

##stitch with @angelicsnipez_ I did show her my leg..... ##fyp ##jokes ##disability ##funny ##legs ##MyColoredHair

? original sound - One leg man

Films

Bekijk alles
Top