The sky is the limit voor Manon Claeys: beloning na 30 jaar hard werken

Sport | Manon Claeys heeft op de Paralympische Spelen in Tokio met haar paard San Dior 2 de bronzen medaille gewonnen in de individuele freestyle test (vrije kür) van de paradressuur (graad IV). Het is haar tweede eremetaal deze Paralympics. Een straffe prestatie en een bekroning voor haar harde werk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 35-jarige amazone uit Maldegem eindigde met een score van 75.680. Het goud ging naar de Nederlandse Sanne Voet (met Demantur) met 82.085 punten. Zij haalde het voor de Zweedse Louise Etzner Jakobsson (met Goldstrike B.J.), tweede met 75.935 punten. Claeys had zich voor de individuele freestylecompetitie geplaatst door vorige week een bronzen medaille te behalen in de individuele test (ook gewonnen door Sanne Voet). De top acht van die wedstrijd kwalificeerde zich voor de vrije kür.

Claeys reageerde opgetogen na haar twee medailles. “Vanavond zal dit pas bezinken, denk ik. Ik ga met een super gevoel naar huis. Ik heb ervan genoten. Ik kwam naar hier voor een plaats in de top 5 en ik heb twee medailles."

Bekroning voor het harde werk

Voor Claeys zijn deze medailles een bekroning voor haar toewijding voor de paardensport. Ze was amper vijf jaar oud toen ze voor het eerst op een pony kroop in de ponyclub van Oedelem-Beernem. Claeys kreeg de liefde voor paarden mee van haar grootvader, die een smederij had voor boerenpaarden.

In 2007 sloeg echter het noodlot toe. Ze viel van haar paard bij het opstappen en er volgde een lange revalidatie. "Ik moest binnen de 24 uur geopereerd worden of ik was blijvend verlamd. Nu heb ik zenuwschade rechts opgelopen, zowel in mijn arm als in mijn been. Dat houdt in dat ik eigenlijk nog maar 30% kracht heb aan de rechterzijde van mijn lichaam", vertelde ze aan Sporza.

Eerste Spelen en meteen prijs

Ze toonde een ongeziene wilskracht en startte opnieuw in de dressuur. Claeys is dankbaar dat ze haar passie nog kan uitoefenen en ze kijkt dan ook heel positief naar het leven. De Paralympische Spelen in Tokio zijn haar eerste spelen en met twee bronzen medailles maakt ze bijzonder veel indruk. Dertig jaar nadat ze voor het eerst op een pony kroop is er de ultieme beloning voor het harde labeur.

Claeys neemt sinds 2016 deel in het Para-equestriancircuit met haar paard San Dior. Ze wist in Graad IV een zilveren medaille te winnen op het Europees Kampioenschap in 2017. Ze hoopt over drie jaar op de Paralympische Spelen in Parijs alvast verder te gaan op dit elan. The sky is the limit is meer dan ooit van toepassing na haar huzarenstukje in Tokio.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Sporza en Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top