CR7 is terug op Old Trafford! Het kostte wat moeite, maar uiteindelijk heeft de Portugees ervoor gekozen om terug te keren naar de plek waar het voor hem allemaal (of bijna allemaal) begon. Dertien jaar na zijn vertrek is Ronaldo in weinig opzichten meer dezelfde speler dan toen hij doorbrak bij Manchester United. Zijn staat van dienst, zijn spel en zijn houding zijn geëvolueerd. Zijn wilskracht is er ook nog steeds.
 
Voor velen was de beslissing van Ronaldo een verrassing. Even leek het of de club van Kevin De Bruyne de bovenhand had, maar uiteindelijk won Manchester United het pleidooi. Zijn vertrek bij Juventus hing al een paar dagen in de lucht. De speler was de eerste wedstrijd van het seizoen op de bank begonnen (een keuze die werd gezien als een teken van protest van zijn kant). Zijn afwezigheid op de training deze week betekende de definitieve breuk met de Italiaanse club.
 
Gisteravond maakte ManU een einde aan de spanning door de terugkeer van de sterspeler aan te kondigen. Cristiano Ronaldo keert dus terug naar de club waar hij tussen 2003 en 2009 zes seizoenen doorbracht. Het was op het grasveld van Old Trafford dat de Portugees doorbrak in de hogere regionen van de voetbalwereld. Bij zijn aankomst in Engeland liet hij geen kans onbetuigd. Zo won hij in zijn eerste seizoen meteen de FA Cup en nam zo geleidelijk aan een prominentere plaats in de selectie van Sir Alex Ferguson. In zes jaar tijd werkte CR7 zich op tot de best betaalde speler in de geschiedenis van de club. 
 
Verbetering
 
In 2009 zette Cristiano Ronaldo een nieuwe stap voorwaarts door zich bij Real Madrid aan te sluiten. In Spanje kon hij zijn voetbaltalent nog aanscherpen. Het negen seizoenen durende avontuur eindigde in 2018. CR7 wilde graag een nieuwe uitdaging aangaan en verkaste naar Juventus. Deze verandering van omgeving was echter niet zo bevredigend als gehoopt. Een jaar na het einde van zijn contract heeft hij besloten om ergens anders opnieuw te starten. En wat is een betere manier om dat te doen dan terug te keren naar zijn eerste liefde?
 
Dertien jaar zijn verstreken tussen het vertrek van Cristiano Ronaldo in 2009 en zijn terugkeer deze zomer. In die tijd is de speler flink geëvolueerd. Allereerst is zijn spel verfijnder geworden. Tijdens zijn Mancuniaanse periode speelde de Portugees soms te technisch, maar sindsdien heeft hij zijn spelstijl aangescherpt. Over het algemeen is zijn spel vloeiender geworden. CR7 begreep dat je niet met al je talenten tegelijk moet pronken. Integendeel, hij is nu selectiever met zijn talent om zo de tegenstander pijn te doen.
 
Ronaldo heeft gewonnen in eenvoud, maar is steeds completer geworden. Al in Manchester, maar vooral bij Real, heeft hij aan kracht gewonnen. Bovendien werd zijn kopspel formidabel, wat zijn effectiviteit voor het doel verder verhoogde. Kortom, de toekomstige zesvoudige Gouden Bal vulde één voor één de gaten die hij nog had bij United om zichzelf te transformeren in een bijna perfecte voetbalmachine.
 
Levensduur
 
Ronaldo dankt dit resultaat aan zijn ijzeren wilskracht. Als onverzadigbare harde werker trainde hij talloze uren om verschillende aspecten van zijn spel te verbeteren. Dat was al het geval bij Manchester United, waar men hem vaak tot laat na de groepssessies nog individueel zag trainen.
 
Zelfs vandaag de dag wordt CR7 nog steeds gedreven door een grensverleggende passie. Op 36-jarige leeftijd legt hij nog steeds indrukwekkende prestaties op de mat en lijkt hij niets van zijn efficiëntie te zijn verloren. Dat blijkt uit de vele individuele onderscheidingen die hij bij Juventus heeft behaald. Omgekeerd is er nog steeds geen teken van zwakte te merken bij deze speler of in zijn spel.
 
Maar toch dringt de tijd meer en meer voor Ronaldo. Hij is niet meer van de jongsten en heeft minder grote vooruitzichten dan met zijn transfer naar Real Madrid in 2009. Die was de duurste ooit in de voetbalgeschiedenis met 94 miljoen euro. In 2021 is de situatie veranderd: ManU moet Juventus naar verwachting zo'n 30 miljoen euro betalen. Voor Ronaldo lijkt dat bedrag erg klein, zeker als je rekening houdt met zijn staat van dienst.