Ondanks eerste nederlaag, is alles nog mogelijk voor boccia-speler Francis Rombouts!

Sport |

De 37-jarige Francis Rombouts neemt in Tokio deel aan zijn eerste Paralympische Spelen in boccia. Dat is een sport die heel wat weg heeft van pétanque, maar dan voor rolstoelatleten. Rombouts verloor zijn eerste wedstrijd, maar heeft nog twee kansen om door te stoten naar de kwartfinales.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zaterdag werden de eerste wedstrijden van het boccia op gang gefloten tijdens de Paralympische Spelen. België stuurde Francis Rombouts om de eer van onze natie in Tokio te verdedigen en ook hij kwam voor het eerst in actie. Maar helaas voor Rombouts, en voor België, verloor de man met 10-1 van de Slowaak Robert Mezik en dat in zijn allereerste groepswedstrijd. De teleurstelling was groot maar gelukkig mag Rombouts het zondag opnieuw proberen tegen Worawut Saengampa uit Thailand en maandag tegen Will Hipwell uit Groot-Britannië. De winnaars, en twee beste tweeden van elke groep, plaatsen zich voor de kwartfinales van het toernooi.

Voor de niet-kenners onder ons: boccia is een sport die nog stamt uit de Grieks-Romeinse oudheid en te vergelijken is met pétanque, maar dan met leren ballen. De bedoeling bij boccia is om de ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal te gooien en dat op een veld dat 12,5 lang en 6 meter breed is. Het grote voordeel aan boccia is dat de sport ook voor gehandicapte mensen toegankelijk is. Hierdoor staat de sport sinds 1984 op het programma van de Paralympische Spelen.

Vice-Europees kampioen

Ondanks zijn eerste deelname aan de Paralympische Spelen staat onze landgenoot Francis Rombouts te boek als een van de beste boccia-spelers ter wereld. Hij nam deel aan heel wat internationale toernooien en won in 2005 zelfs een zilveren medaille op het Europees kampioenschap. Enkele jaren later verdween de man even uit het circuit, maar in 2019 maakte hij zijn grote comeback. Het duurde vervolgens niet lang vooraleer hij zijn oude niveau terugvond, want in dat jaar won hij ook de Zagreb National Open. Bovendien kon hij zich toen ook voor het eerst in zijn carrière plaatsen voor de Paralympische Spelen.

Francis Rombouts werd geboren in India. Hij werd als baby door Belgische ouders geadopteerd en heeft sinds zijn geboorte een hersenverlamming. Hierdoor verlopen motorische handelingen moeilijk. Gelukkig is Francis een sportieveling en ontdekte hij boccia in 1995. Hij sloot zich aan bij een club en is sindsdien continu bezig met de sport.

“Ik heb een enorme passie voor het boccia”, klinkt het bij Rombouts. “Deze sport vraagt heel wat concentratie en zelfbeheersing. Bovendien dien je over een goede controle van geest en lichaam te beschikken. Invaliditeit telt eigenlijk niet mee in de sport: alles draait om de concentratie.” Hopelijk bereikt Francis Rombouts zondag en maandag de opperste concentratie om een dijk van een prestatie neer te zetten in zijn volgende wedstrijden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top