De bronzen bekroning voor het onafscheidelijke tandemduo Griet Hoet en Anneleen Monsieur

Sport | Sinds 2015 vormen parawielrenster Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur een duo op de tandem. De Paralympische Spelen van 2016 in Rio dienden nog als les, maar in Tokio moest het tweetal er staan. Met succes, want de bronzen medaille in de WB-klasse op de 1 km tijdrit werd gewonnen. Het is meteen het eerste eremetaal voor ons land op de Paralympische Spelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur hebben reeds een eerste glimlach weten te toveren op de gezichten van de Belgische delegatie. Hun medaille is een bekroning van jaren werk dat in 2015 begon. Hoet, die als jongvolwassene enorm bezig was met de scouts, merkte tijdens haar humaniorajaren reeds dat haar ogen fel achteruit gingen op korte tijd. De reden: retinitis pigmentosa, een degenaratieve oogziekte. “Momenteel zie ik nog vijf procent van hetgeen voor mij gebeurt. In de realiteit betekent dit dat ik de mond of de ogen van een persoon voor mij kan zien”, aldus Hoet.

Van nul beginnen

Ondanks haar aandoening zocht Hoet de fiets op. Hierdoor kruiste haar pad dat van Anneleen Monsieur. “Zij had al ervaring als stuurvrouw met een andere slechtziende. Die was echter een pak ouder en ze zocht naar een jongere ‘meerijder’. Langzaam groeiden we naar elkaar toe. Ik moest echt van nul beginnen. De Spelen in Rio waren dus een eerste opstap. Nu staan we een pak verder”, liet Hoet optekenen voor de Spelen in Tokio.

Sinds 2017 behoren de dames tot de absolute wereldtop in het baanwielrennen, met de 3 kilometer individuele achtervolging als specialiteit. De dames wonnen vier jaar op rij WK-medailles op de piste, goed voor zeven stuks in totaal. Daarnaast doen ze het ook op de weg uitstekend. In 2018 won Hoet het UCI wereldbekerklassement, als eerste Belgische blinde dame ooit. In 2021 sprintten ze naar goud op de wereldbeker paracycling in Oostende, en ook in de tijdrit waren ze de snelste.

Geruster gevoel

"Ik ben blij dat we al een medaille hebben, zo is de druk al voor zaterdag van de ketel", liet Hoet weten na haar race. "Dan rijden we met de drie kilometer individuele achtervolging ons beste nummer. Daar hopen we echt de grote finale voor goud of zilver te mogen rijden. Nu kunnen we daar met een geruster gevoel naartoe. Dit toont aan dat we klaar zijn voor zaterdag. Vandaag was een beetje een test voor ons. We zijn heel opgelucht dat het goed ging."

Als het van Hoet en Monsieur afhangt, pakken de twee dames minstens twee medailles mee naar huis. Daar hebben ze nog drie kansen voor. Want drie dagen na de drie kilometer individuele achtervolging wordt de tijdrit op de weg betwist over een afstand van drieëndertig kilometer. Op 3 september sluit het duo hun Paralympics af met de wegrit. “Die laatste discipline ligt me net iets minder, maar ook hier wil ik mijn uiterste best doen. Voorspellingen maken is voor mij zeer moeilijk. Alles kan”, aldus Hoet.

Mis niets van de Paralympische Spelen, van 24 augustus tot 5 september te volgen op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top