Riot Games, uitgever van de game League of Legends, heeft dinsdag de lancering van het LCS Game Changers-programma aangekondigd. Het programma wil de genderdiversiteit in de e-sportsportwereld bevorderen en zal onder meer vrouwelijke spelers van hoog niveau helpen de overstap naar een professionele carrière te maken.

Zoals Riot Games in de verklaring op zijn website op 24 augustus uitlegt, werkt het bedrijf al enkele jaren aan een steeds diverser en inclusiever professioneel e-sports ecosysteem. Daartoe heeft het de lancering van het LCS Game Changers-programma aangekondigd, om een aantal vrouwelijke spelers te helpen bij de overgang naar een professionele carrière, een initiatief dat volgt op het vergelijkbare evenement dat een tijdje geleden bij Valorant werd georganiseerd.

Dat betekend dus dat op 3 september 10 spelers worden geselecteerd door middel van een grote wervingscampagne. De spelers moeten ten minste 13 jaar oud zijn, in de Verenigde Staten of Canada wonen en uiteraard beschikbaar zijn tijdens het twee weken durende programma.

Tijdens deze twee weken worden deze spelers opgesplitst in twee teams en kruipen zij in de huid van een profspeler. Ze zullen dus meerdere malen per dag in scrims trainen, maar zullen ook worden gevolgd door enkele leden van de coachingstaf van verschillende LCS-teams.

Zo krijgen zij een kans dat hen in staat moet stellen zich te verbeteren in het spel, maar ook in hun kijk op een carrière en de levensstijl die daarbij hoort. De twee weken moeten hen ook in staat stellen relaties op te bouwen en contacten te leggen met verschillende professionals in het veld.

Aan het eind van deze periode zullen deze twee teams het tegen elkaar opnemen in een BO5 om alles wat zij tijdens hun opleiding hebben geleerd in de praktijk te brengen.

Hoewel het hoofddoel is om een ondervertegenwoordigde groep in staat te stellen te doen groeien en, zelfs voor een korte tijd, dezelfde coaching te krijgen als de professionals, dringt Riot Games erop aan dat zij de privacy van de spelers zullen respecteren en het evenement niet zullen uitzenden.

Enkele belangrijke datums:

  • Registratie wordt geopend - 24 augustus
  • Spelersselectie - 3 september
  • Begin van het evenement - 27 september
  • Conclusie van het evenement - 8 oktober

Het is alleen te hopen dat dergelijke initiatieven in Europa niet lang op zich zullen laten wachten...