De paralympische droom van Bart Brands is nog niet voorbij, ondanks verlies

Sport | De Belgische tafeltennisser Bart Brands heeft zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Paralympische Spelen in Tokio verloren. Maar zijn toernooi is zeker nog niet afgelopen, want hij krijgt nog een kans om zich te plaatsen voor de kwartfinales. In elk geval is de eerste deelname aan de Spelen voor de 33-jarige Belg beladen met emoties.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neen, een verlies is voor het moraal nooit de beste manier om aan een toernooi te beginnen. Maar als je verliest van de nummer twee van de wereld, hoef je je nergens voor te schamen. Woensdag stond Bart Brands (13de in het klassement van de Internationale tafeltennisfederatie ITTF) tegenover de Taiwanees Ming Chih Cheng (11-4, 11-3, 12-14 en 11-8) voor de eerste van twee matchen in de groepsfase in klasse 5 (rolstoelatleten).
 
In het poulesysteem gaan de eerste twee van elke groep door naar de kwartfinales. Donderdag komt Bart Brands uit tegen de Brit Jack Hunter Spivey (ITTF 7) in een strijd voor de volgende ronde.
 
Op het hoogste niveau
 
Wat het resultaat ook mag zijn, de Antwerpse atleet geniet met volle teugen van zijn eerste Paralympische Spelen. Getuige daarvan is de traan van geluk die hij niet kon tegenhouden toen hij voor de micro’s stond na zijn wedstrijd. “Dit zijn mijn eerste Spelen. Hier heb ik jarenlang naartoe gewerkt. Ik geniet er echt van”, zei hij. “Ik heb al op het Europese kampioenschap gespeeld en op het wereldkampioenschap, maar hier is het niveau nog hoger. Dat zie je meteen.”
 
Bart Brands kant het hoogste niveau erg goed. Zijn beste prestatie tot nu toe leverde hij op het wereldkampioenschap in 2018, toen hij in de kwartfinales stond in Slovenië. Hij won ook enkele belangrijke medailles, zoals het goud op de Lignano Open in 2017.
 
Een leven als atleet gaat niet ten koste van een andere professionele carrière. Brands combineert de zware trainingen met voltijds werk. Dat stond zijn voorbereidingen voor Tokio niet in de weg. “Dankzij mijn werkgever kon ik zelfs extra trainingssessies doen”, legde hij uit.
 
Trots op zijn parcours
 
Bart Brands werd op driejarige leeftijd het slachtoffer van een verkeersongeval dat leidde tot een dwarslaesie, een letsel in het ruggenmerg. Sindsdien kan hij maar moeilijk stappen en heeft hij ook problemen om rechtop te blijven. “Maar omdat het ongeval is gebeurd toen ik nog heel jong was, heb ik geleerd om ermee te leven en heb ik oplossingen gevonden”, vertrouwt hij toe. “Ik denk dat ik toch al wat verwezenlijkt heb, en daar ben ik trots op.”
 
Brands begon met sporten toen hij tien jaar oud was. Hij beet zich vast in de G-sport en liet niet meer los. Vandaag bracht zijn doorzettingsvermogen hem tot op de Paralympische Spelen. Hij verzekerde zijn publiek ervan dat hij morgen, donderdag, alles zal geven om de overwinning binnen te halen en door te stoten naar de volgende ronde. “Ik hoop dat de drie Belgen (Laurens Devos, Florian Van Acker en hijzelf, nvdr) in de kwartfinales zullen staan”, liet hij optekenen.
 
Mis niets van de Paralympische Zomerspelen, van 24 augustus tot 5 september te volgen op Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top