Artiest van de Week: uitkijken naar nieuwe muziek van Samowar

Muziek | Binnenkort komt het eerste volledige album eraan van Samowar, het muzikale project waarmee Leen Diependaele al ruim tien jaar experimenteert met haar eigen stem. Ter gelegenheid daarvan zetten we Samowar in de spotlights in onze rubriek “Artiest van de Week”.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als actrice was Leen Diependaele al te zien in series als ‘Black-out’ en ‘David’ en stond ze op de planken met gezelschappen De Roovers, Theater Froefroe en Het Paleis. Met haar muzikale soloproject Samowar maakt ze al meer dan tien jaar furore door haar stem door effectenpedalen en loopstations te sturen. Het resultaat is elektronische bezwerende muziek waarin haar hypnotiserende stem de voorgrond neemt. Denk aan Kate Bush, Björk, Goldfrapp en Kylie Minogue.
 
Leen Diependaele schopte het met haar eerste nummers tot de finales van Humo’s Rock Rally in 2014, toen haar eerste EP uitkwam, en popconcours FrappantPOP in 2011. Daarnaast werd ze in 2013 laureaat van Theater Aan Zee. Dat leidde tot optredens in het voorprogramma van Sohn, School Is Cool, Eefje De Visser en een aantal podiumplaatsen op festivals.
 
Eind 2020 kregen we een voorsmaakje van nieuwe muziek die er zat aan te komen. Samowar lanceerde de single ‘Splinter’ met een videoclip op YouTube. Niet alleen de stem van Leen Diependaele werd werd met een pak effecten bewerkt, maar ook de compilatie van beelden draagt de psychedelische, bezwerende en dansbare sfeer uit. In mei van dit jaar releasete ze de single ‘London Lion’, waarvan de videoclip speelt met collages van videobeelden en creatieve, rytmische montage, terwijl de tekst thema’s van dualiteit verkent.

Muse

Op 10 september (komende vrijdag dus) verschijnt ‘Leeway’, het eerste volledige album van Samowar. Leen Diependaele schreef de muziek op dat album terwijl ze op het Italiaanse eiland Comacina verbleef. Ze keek er naar de zeilboten en contempleerde over de term leeway, die niet alleen de afwijking van de koers van een boot uitdrukt, maar ook staat voor speling, ademruimte en marge. Aan de knoppen zitten Stijn Cole, beter bekend als muzikant Stan Lee Cole, en Andrew Claes (van o.a. STUFF.).
 
Samowar is momenteel Artist In Residence bij de Antwerpse muziektempel Trix. Onder de noemer Monday Muse nodigde ze in februari bevriende muzikanten zoals Roos Rebergen (Roosbeef), Johannes Genard (School Is Cool), Lennert Coorevits (Compact Disk Dummies) en Lili Grace uit om één dag lang samen muziek te maken. Het resultaat van die samenwerking was telkens ’s avonds via livestream te beluisteren.
 
In afwachting van de release van ‘Leeway’ kan je alvast deze playlist op repeat zetten!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top