Vrijdag start het nieuwe 1B-seizoen. Waasland-Beveren en Excelsior Moeskroen vervangen Union SG en RFC Seraing terwijl Excelsior Virton het plekje van Club NXT inneemt. Maar hoe zitten de reglementen dit jaar in elkaar? Wie promoveert, wie daalt en hoe wordt de ranking opgemaakt?
De strijd om de promotie heeft dit seizoen hetzelfde verloop als vorig seizoen. Dat betekent dat er gewoon 28 wedstrijden worden gespeeld (elk team 4x tegen elkaar) en dat er op basis van het eindklassement een kampioen wordt aangeduid. De periodekampioenschappen worden dus ook dit seizoen niet geactiveerd.

De ploeg die als eerste eindigt na 28 wedstrijden, promoveert rechtstreeks naar 1A. De vice-kampioen (en dus tweede uit het eindklassement) speelt een thuis- en een uitwedstrijd tegen het nummer 17 uit 1A om te bepalen wie van die twee in 1A zal spelen in het seizoen 2022-2023.

In de strijd tegen de degradatie zijn de regels dit seizoen simpel... De ploeg die laatste eindigt, degradeert naar eerste nationale. Behalve als de licenties er natuurlijk anders over beslissen.