Analyse Waasland-Beveren (1B): veel mogelijkheden als 'de mayonaise pakt'

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht 1B-deelnemers voor het seizoen 2021 - 2022 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we JPL-degradant Waasland-Beveren onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waasland-Beveren kon vorige zomer in extremis toch nog aan de slag in 1a na een extrasportieve procedureslag. Iedereen dacht dat de Waaslanders een vogel voor de kat zouden zijn, maar in de eerste seizoenshelft steeg de club boven zichzelf uit en leek een nieuw mirakel in de maak. Na de winterstop ging het evenwel snel bergaf waardoor Waasland-Beveren in extremis nog wel de rechtstreekse degradatie kon afwenden, maar daarna in de barrages quasi kansloos uit 1A werd gebonjourd door RFC Seraing.

Bont allegaartje nieuwkomers

Net zoals bij die andere degradant - Excelsior Moeskroen - besloot het Wase bestuur om met een frisse wind aan het 1B-avontuur te beginnen. T1 Nicky Hayen mocht beschikken en werd vervangen door Marc Schneider. De Zwitser bracht meteen twee potentiële titularissen mee uit de Alpenlanden. Linksachter Kablan kwam mee van het Zwitserse FC Thun en aanvaller Maderner ruilde het Oostenrijkse Altach voor een avontuur op de Freethiel.

Maar er werd niet enkel geshopt in de Alpen. Rechtsachter Buus Jacobsen ruilde Denemarken voor het Waasland, de Faeröerse spits Edmundsson kwam over van het Duitse Biefefeld, de Amerikaan Montes werd gehuurd van Crystal Palace en ex-speler Marco Né zorgde voor een deal voor de Ivoriaan Traoré. Uit de JPL werden Hoggas (Cercle) en Davis (KV Mechelen) weggeplukt. De jonge Davis is voorlopig trouwens de enige Belgische nieuwkomer.

Heel wat frisse gezichten dus, maar dat was ook wel nodig. Want na de degradatie vertrok er ook heel wat 'schoon volk' op de Freethiel. De voornaamste vertrekkers waren ongetwijfeld prijsschuter Frey en middenvelder Heymans. Ook toptransfer Nilsen pakte zijn boeltje en met jongens als Wiegl, Leuko, Khammas, Bizimana, Bastians en Sula verloor de kern ook wel wat kwantiteit; spelers die niet altijd speelden, maar toch regelmatig minuten maakten.

Tijd nodig

De voorbereiding van Waasland-Beveren liep niet van een leien dakje. De kern kreeg al snel af te rekenen met blessureleed en de vele nieuwkomers hadden zichtbaar tijd nodig om elkaar te leren kennen. Beerschot (2-0) en Lille OSC (0-2) waren dan ook (logischerwijs) een maatje of twee te sterk, maar ook tegen Dessel Sport (1-1) kwam de Beverse ploeg nog niet helemaal uit de verf.

Een mooie 2-2 tegen Eredivisionist Cambuur op de eigen fandag zorgde dan ook voor de nodige opluchting. Zeker ook omdat nieuwkomer Hoggas zich meteen liet opmerken als de 'missing link' op het Wase middenveld.

Attractief

'Als de mayonaise' snel pakt, dan moet Waasland-Beveren in staat zijn om een mooi seizoen te draaien. Maderner, Hoggas, Kablan en Montes toonden in de voorbereiding dat ze wel wat in hun mars hebben en coach Schneider probeerde zijn team ook op een attractievere manier te laten voetballen. Dat zal misschien wel nodig zijn, want de defensieve organisatie in de centrale as lijkt nog wel een pijnpunt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top