Superatleten: Beatrice Hess

Sport |

Wat een carrière! De Franse zwemster Beatrice Hess won in haar loopbaan maar liefst 26 medailles op de Paralympische Spelen. Twintig daarvan hadden bovendien een gouden randje. Proximus Pickx blikt terug op de uitzonderlijke prestaties van dit Franse zwemwonder.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Al van kinds af aan kon je de Franse Beatrice Hess terugvinden in het zwembad. Daar trok ze graag baantjes tegen andere lokale zwemmers en leefde ze zich uit in het water. Op haar 12e levensjaar sloeg echter het noodlot toe, want toen werd Hess zwaar ziek. Ze kreeg bottuberculose waardoor ze stelselmatig alle spierfuncties in haar benen verloor. Toch belette dit de jonge Française niet om door te gaan met zwemmen op hoog niveau en zelfs deel te nemen aan de Paralympische Spelen van 1984 in Stoke Mandeville en New York City.

Haar deelname werd een groot succes: Hess won vier gouden medailles en dat op amper 22-jarige leeftijd. In 1988 zakte ze af naar Seoul voor de toenmalige Paralympische Spelen en opnieuw stond Hess meermaals op het podium. Ze behaalde in de Zuid-Koreaanse hoofdstad een gouden, zilveren en een bronzen medaille en dat tot groot jolijt van het aanwezige publiek dat steeds meer lucht kreeg van haar enorme talent.


Medaille na medaille

De sportwereld maakte zich in 1992 op voor een nieuwe knalprestatie van Beatrice Hess op de toenmalige Spelen van Barcelona. Maar men moest helaas op de kin kloppen: Hess was in 1992 in blijde verwachting van haar tweede kindje Delphine en gaf verstek om haar gezin op de eerste plaats te laten komen. In 1996 was ze wel opnieuw van de partij, toen won ze op de Paralympische Spelen van Atlanta zes gouden medailles. Ze was de beste in de 50 meter vlinderslag, 50 meter rugslag, 100 meter vrije slag en 200 meter vrije slag in de S5-categorie. Ze behaalde ook zilver op de 4 x 50 meter vrije slag met de estafetteploeg. Met deze prestatie sloeg ze de Paralympische (en internationale) sportwereld met verstomming. 

En toch was Hess nog niet klaar met de Paralympische Spelen. In 2000 zakte ze af naar Sydney om deel te nemen aan acht zwemdisciplines waarvan ze er maar liefst zeven kon winnen. Dankzij dit nieuwe persoonlijke record evenaarde ze de zeven Olympische medailles die de Amerikaanse zwemkampioen Mark Spitz won tijdens de Olympische Spelen in München van 1972.

 

Officier van Frankrijk

De zeven medailles waren indrukwekkend, maar wist jij dat Hess tijdens diezelfde Spelen in Sydney maar liefst tien wereldrecords brak? En dat ze in heel haar carrière zeven wereldtitels en achttien Europese titels won? Van al haar records staat er tot op de dag van vandaag nog één overeind. Dat record werd behaald op de 200 meter vrije slag in 2 minuten en 44 seconden. Hess trad in 2004 voor de allerlaatste keer aan tijdens de Paralympische Spelen die dat jaar in Athene plaatsvonden. Zelfs tijdens die laatste deelname won ze nog twee gouden en drie zilveren medailles. 

In 2008 was Hess niet aanwezig tijdens de toenmalige Paralympische Spelen, maar dat wil niet zeggen dat de wereld haar vergeten was. Ze werd dat jaar immers benoemd tot Officier van het Franse Legioen van de Eer en kreeg nadien nog heel andere, mooie onderscheidingen. Ondanks het feit dat Beatrice Hess dit jaar niet aanwezig zal zijn op de Paralympische Spelen, zijn we ervan overtuigd dat ze ook nu weer op het puntje van haar stoel zal zitten en zal duimen voor alle Paralympische zwemmers.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot en met 5 september op de kanalen van Sporzaof waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top