Gaan Aymeric Parmentier en Tatyana Lebrun voor wereldprestatie op de Spelen van Tokio?

Op de Paralympische Spelen in Tokio kan ons land rekenen op twee absolute talenten in het zwemmen. De 28-jarige Aymeric Parmentier en Tatyana Lebrun, inmiddels 16 jaar oud, zullen op het grootste internationale sportevenement voor Paralympiërs hun debuut maken. Samen met hen duimen we voor goede resultaten!
 

De Paralympische Spelen van 2021 beginnen op 24 augustus en ons land stuurt een delegatie van 32 atleten in 10 verschillende sporten naar Tokio. Onze grootste hoop op medailles vinden we terug in de atletieksport en in het paardrijden, maar ook in het zwemmen kunnen we rekenen op absolute toppers. In het Olympisch zwembad starten slechts twee Belgen, maar ook zij kunnen op de verrassing spelen!
 
De eerste atleet is Aymeric Parmentier. Deze jonge atleet met autisme is de beste Belgische paralympische zwemmer van het moment. Hij won een bronzen medaille op de 100 meter schoolslag, tevens zijn favoriete discipline, tijdens de Wereldkampioenschappen in Mexico in 2017. Daarnaast onderscheidt onze landgenoot zich nu al zes jaar in verschillende internationale competities door meerdere top 10-plaatsen te behalen. Toch kon hij zich niet kwalificeren voor de Spelen in RIo, een teleurstelling die hij dit jaar wil vergeten met een glansprestatie in Tokio. Hij is die frustratie inmiddels vergeten en zijn selectie voor de Spelen is “een droom die uitkomt”, vertelde hij aan La Nouvelle Gazette. 
 
Parmentier gaat met grote ambities naar de Spelen en is gemotiveerd na een succesvol seizoen. Tijdens de World Para Swimming World Series in Berlijn afgelopen juni verbrak hij vijf persoonlijke records op zes wedstrijden. Dat is zonder meer genoeg om hem vleugels te geven voor de Spelen. Tijdens de Olympiade zal hij samenleven met zijn zus Hélène, die eveneens zijn coach is. Aymeric Parmentier start op de 100 meter schoolslag, de 200 meter wisselslag en de 200 meter rugslag. 
 

Tatjana Lebrun, het fenomeen

Aanvankelijk had België maar één ticket voor het parazwemmen op de Spelen van Tokio. Maar uiteindelijk kon ook de jonge Tatyana Lebrun zich selecteren voor deze Olympiade. Dat was een ferme verrassing voor haar, want eerst focuste ze zich op de Spelen van Parijs in 2024. Toch mag ze zich op haar zestiende opmaken voor een eerste duik in het Olympische zwemwater, wie weet kan ze een eerste grootse prestatie neerzetten. 

De selectie van Lebrun is een ferme prestatie die ze zeker en vast verdiende. Ondanks haar jonge leeftijd is de zwemster een fenomeen in het Belgische parazwemmen. Op de Europese Paralympische Jeugdspelen van 2019 won ze de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag. Bovendien ging ze op de 100 meter vlinderslag en op de 4x 50 wisselslag met het brons naar huis. Op de Worlds Series in Berlijn deed ze nog beter en mocht ze vier plakken mee naar huis nemen, waarvan twee gouden. 
 
Daarom zal ze niet naar Tokio afzakken zonder verwachtingen. Onze landgenote staat te popelen om met de beste zwemmers van de wereld te strijden om de knikkers. Haar doel is zonder twijfel de finale halen, maar daarnaast wil ze vooral ervaring opdoen om op de volgende Spelen uit te blinken. 
 
In 2016 stuurde België vier zwemmers naar de Paralympische Spelen in Rio. Daarbij stapelden onze landgenoten geen successen op. Maar deze keer zullen Aymeric Parmentier en Tatyana Lebrun allebei met plezier onze kleuren verdedigen en, waarom niet, een fantastische medaille mee naar huis brengen. Ze beginnen op 25 augustus aan hun toernooi.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app! 
 

Sport

Bekijk alles
Top