In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht 1B-deelnemers voor het seizoen 2021 - 2022 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we RWDM onder de loep.
RWDM kwam als één van de extrasportieve stijgers naar 1B. De Brusselse club greep de gelegenheid maar wat aan om zich opnieuw tussen de profs te mengen, maar probeerde tegelijk ook om de financiële situatie onder controle te houden. Die evenwichtsoefening resulteerde in een degelijk seizoen waarin de degradatie nooit echt ter sprake kwam en waarin de club toch ook enkele mooie uitschieters liet noteren. Missie geslaagd dus...

Offensieve vraagtekens

Tijdens het tussenseizoen wilde de club graag doorgroeien naar een nog meer stabiele 1B-ploeg, maar vooralsnog is het wat afwachten of dat ook daadwerkelijk gelukt is. De flamboyante goalie Sadin werd meer dan degelijk vervangen door Defourny en voor het overige werden vooral bankzitters en invallers uitgewuifd.

Maar het vertrek van huurlingen Rocha en Ephestion zou wél eens kunnen doorwegen. Beiden hadden een stevig aandeel in het offensieve compartiment en het is afwachten of nieuwkomers Gonçalves en Botella de rol over kunnen nemen. Beiden komen van de Franse school en hebben kwaliteiten, maar het vaak fysieke 1B eist veel van haar spitsen. Met verdediger Sankhon (ex-STVV) en middenvelder Gécé (ex-Charleroi) werden ook in de defensievere rangen gevoelig versterkt.

Youngsters komen piepen

De oefencampagne van RWDM liep niet van een leien dakje. Van de eerste vijf duels verloor RWDM er amper ééntje niet (2-2 tegen Charleroi); al waren de tegenstanders natuurlijk niet van de poes (PSV, STVV, Eupen en Cambuur). Amateurclubs Tempo Overijse en Rebecq werden nadien wel heel vlot opzij gezet en ook een veredeld B-elftal van KRC Genk werd geklopt (3-1). Vooral die zege deed veel deugd in het Edmond Machensstadion.

Wat wel opviel tijdens de voorbereiding was de rol van de youngsters. Vooral Marlon Degryse liet zich opmerken met enkele doelpunten en ook El Ouahdi liet mooie dingen zien. Afwachten of zij ook tijdens het seizoen kansen zullen krijgen. 

Koffiedik kijken

Het lijkt nog wat koffiedik kijken hoe RWDM dit seizoen voor de dag zal komen. De basis van vorig seizoen staat er nog steeds, maar de offensieve slagkracht lijkt voorlopig vooral van bij Nzuzi te moeten komen (vier goals in de voorbereiding) terwijl ook Lavie al wel liet zien dat hij klaar is voor een belangrijkerer rol dan vorig seizoen.

Als de nieuwkomers zich snel in hun sas voelen in 1B, dan moet RWDM in staat zijn om hoger te mikken dan vorig seizoen. Lukt dat niet, dan zal er misschien toch meer dan gewenst naar het versterkte Lierse K. en het onvoorspelbare Virton gekeken moeten worden.