International Cat Day: de beste films over katten

Films | Miauw! Op woensdag 8 augustus is het traditioneel (nou ja, sinds 2002) ‘Internationale Kattendag' (World Cat Day). Deze dag is een soort Dierendag, maar dan alleen voor katten, waarop ze extra worden verwend. Pickx zet alvast enkele films op een rij waarin katten pertinent een hoofdrol vertolken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tom & Jerry

Tom is ongetwijfeld de meest gepeste kat ter wereld, al heeft hij dat natuurlijk voor een groot stuk aan zichzelf te danken. Hij maakt namelijk altijd genadeloos jacht op de muis Jerry. Maar Tom heeft dan wel de pech dat Jerry flink van zich afbijt. Vaak laat Jerry Tom alle hoeken van de kamer zien, en soms zet hij daar de meest onorthodoxe middelen voor in. Om maar te zeggen, de cyclus van de eeuwigdurende rivaliteit van Tom & Jerry zorgt er al 81 jaar voor dat het publiek leedvermaak kan hebben met hun dolle avonturen.
 
Er zijn al verschillende bioscoopfilms gemaakt over Tom & Jerry maar de échte toppers blijven de originele korte animatiefilms die William Hanna en Joseph Barbera voor MGM hebben gemaakt.


De Aristokatten

Als je het over films over dieren hebt, kan Disney uiteraard niet ontbreken. In 1978 kwam de studio achter Mickey Mouse op de proppen met ‘The Aristocats’, een film die door Wolfgang Reitherman (‘The Jungle Book’) werd geregisseerd. 
 
Alles draait om een onfortuinlijke moederpoes en haar kitten. Normaliter zouden ze het fortuin van een excentrieke Parijse operazangeres hebben geërfd, maar in een poging om hen de erfenis afhandig te maken heeft haar butler de poezenfamilie op het platteland gedumpt. Het Parijs van aan het begin van de 20e eeuw wordt charmant gedetailleerd weergegeven en de liedjes van de gebroeders Sherman zijn prachtig. Maar toch zijn het de katten en hun bondgenoten die de show stelen.

Ontdek 'De Aristokatten' op Disney+ via de tv-optie 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'All Stars' en 'All Stars & Sports' vind je hier terug.

Keanu

Kan een kat een mensenleven reddenOf course, vraag dat maar aan het hoofdpersonage (een heroïneverslaafde) van ‘A Street Cat Named Bob’ of aan Rell (Jordan Peele) en zijn neef Clarence (Keegan Michael-Key) van de buddyfilm ‘Keanu’. Wie trouwens denkt dat deze film, een amusant actie-avontuur, niets met Keanu Reeves te maken heeft, die heeft het mis. In de film zit een korte tripscène waarin de kat Keanu tegen het hoofdpersonage spreekt met de stem van de Hollywoodster. Om Keanu even voor te stellen: het is een schattig katje dat na een schietpartij ontsnapt is bij een drugsdealer en dat nu met veel plezier wordt opgevangen door Rell en Clarence. Wanneer enkele misdadigers vervolgens het katje stelen, gaan ze er alles aan doen om hun nieuwe vriend terug te krijgen. 


Cats

Dit is het buitenbeentje uit het lijstje. ‘Cats’ is immers een musical, een verfilming van Andrew Lloyd Webbers gelijknamige musical, die zelf is gebaseerd op de gedichtencyclus van T.S. Eliot. De kritieken op deze film waren overwegend negatief en met zes Golden Raspberry Awards heeft de film vorig jaar de meeste prijzen gekregen bij de 'Razzies', de verkiezingen van de slechtste film van het jaar. Bijna iedereen struikelde over het unheimliche uiterlijk van de katten, die door mensen worden gespeeld. Maar de gezichten of de vachten van bijvoorbeeld Judi Dench zijn zo vreemd digitaal aangebracht dat het soms op de lachspieren werkt. Zelfs de muziek kan deze kitscherige musical van Tom Hooper niet redden, al vinden anderen ook dat het bizarre ‘Cats’ op sommige momenten best betoverend is.


Kedi

Ook België heeft zijn kattenfilm: het in Gent opgenomen ‘Romeo.Juliet’ (1990) van Armando Acosta met John Hurt en 150 katten in de hoofdrollen. Maar het Turkse ‘Kedi’ is pas echt een juweeltje. In deze subliem gefilmde documentaire volgt de Turkse regisseur Ceyda Torun de vele duizenden straatkatten die Istanbul rijk is en de mensen die hen verzorgen en troost putten uit hun gezelschap. De docu won verschillende prijzen en kwam zelfs in de filmtoptien van het weekblad Time. ‘Zonder zijn katten zou Istanbul een deel van zijn ziel verliezen”, zegt een inwoner. Maar wedden dat elke kattenliefhebber na het bekijken van ‘Kedi’ om kattenknuffels gaat vragen?
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top