'Parlement': de Europese Unie zoals je haar nog nooit zag

Films | Vraag je je wel eens af hoe het er echt aan toe gaat in het Europees Parlement? Deze serie biedt je het antwoord, of toch iets dat erop lijkt. ‘Parlement’ steekt de draak met het Europese parlement op de meest politiek incorrecte manier en krijgt iedereen aan het lachen. Je kan de serie vanaf nu bekijken in de Movies & Series Catalogus, en wij lichten hier al een tipje van de sluier op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is laat op de avond in een kantoor in Brussel. Een groep rumoerige Britse politici scheurt de Europese vlag met de blauwe en gouden sterren aan stukken, drinkt bier en danst met de Union Jack in de lucht. Eén parlementslid klimt op een tafel: "We hebben de controle teruggenomen", schreeuwt ze, voordat ze plat op haar gezicht valt.
 
Welkom bij het Europees Parlement van het kleine scherm. ‘Parlement’, een Frans-Duits-Belgische coproductie, is een tiendelige comedyserie met een ongewoon onderwerp: een stukje van de Europese Unie in de popcultuur. De show is bedacht door Noé Debré, een Franse scenarioschrijver die opgroeide in Straatsburg, dicht bij de tweede zetel van het Europees Parlement aan de Rijn. Komedie, vindt hij, is een geweldige manier om de EU te benaderen: "De complexiteit van de Europese instellingen biedt veel mogelijkheden voor misverstanden en grappige situaties."

Politieke naïeveling

In 10 afleveringen van 30 minuten schetst de show het leven van Samy (gespeeld door de Franse acteur Xavier Lacaille), een politieke naïeveling die in Brussel aankomt om voor een lid van het Europees Parlement te werken, terwijl hij niets weet over de EU en er nog minder om geeft. Zijn baas is Michel Specklin (gespeeld door de Franse komiek Philippe Duquesne), een Frans parlementslid van een niet nader genoemde centrumpartij, die de dagen doorbrengt met zich in zijn kantoor te verstoppen of weg te lopen van verzoeken om werk te doen.
 
Door een list van een ambtenaar krijgt Samy de leiding over een amendement om het afsnijden van haaienvinnen te verbieden - een wet die het echte Europees Parlement in 2003 heeft aangenomen. De ongelukkige beginneling vormt een team met Rose (vertolkt door de Australische Liz Kingsman), een cynische Britse assistente, die haar baas heeft zien veranderen van een gematigde Tory-Eurofiel in een volmondige Brexiteer nadat ze "geradicaliseerd" was door haar lectuur op internet, waaronder Boris Johnsons artikelen over condoommaten en banaanvormen. De hoofdpersonen worden bijgestaan door de Duitse assistent Torsten (Lucas Englander, uit Oostenrijk), die de geschiedenis van het Europese vredesproject in één zin samenvat: "Jongens, we moeten stoppen met vechten en werken aan regels en shit."
 
‘Parlement’ is vanaf nu beschikbaar in de Movies & Series catalogus. Ontdek het volledig aanbod van Movies & Series via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!  Meer info over de tv-optie vind je terug op onze site.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top