Verdorie toch, de Chinese prooi bleek een maatje te groot te zijn voor onze Belgian Cats. Maar ondanks de laatste nederlaag in de groepsfase van het Olympische vrouwenbasket, eindigen de Belgische dames op een mooie tweede plaats in groep C. Hierdoor vermijden ze de grote kleppers in de kwartfinales en spelen ze tegen gastland Japan!

 

Na amper een kwartier op de klok had elke redacteur bij Proximus Pickx zijn of haar geld op een overwinning van de Belgian Cats gezet. De Cats begonnen vrank en vrij, speelden agressief basketbal en konden rekenen op een uitstekende Emma Meesseman om de Chinezen meer sterretjes te laten zien dan hun rode vlag rijk is.

Waarschijnlijk was het net die vaderlandse liefde die de Chinese dames een versnelling hoger deed schakelen. De Chinese dames kraakten na twintig minuten plots de vuisten, staken de zweetband goed en joegen elkaar op zoals ze dat enkel in China kunnen. De Cats werden in het nauw gedreven door de hoge Chinese intensiteit en zoals iedereen weet: dan maak je rare sprongen.

Het was vooral de Belgische verdediging die plooide onder de toegenomen Chinese druk. Via een paar slechte passes, enkele seconden te traag zijn en het te snel happen kon China onze Belgische muur in geen tijd ontmantelen. Wanneer ook je aanvalsters minder efficient zijn, weet je dat je een moeilijke wedstrijd tegemoet gaat. Dat bleek ook, want de Belgian Cats verloren helaas met 62 -74.

Goed werk geleverd

Ondanks het verlies tegen China, hoeven de Cats niet te wanhopen over hun spel. De dames legden immers Australië, toch niet de minste, en Puerto Rico over de knie met overtuigende cijfers (70 - 85 en 87 - 52). Hierdoor was de kwalificatie voor de kwartfinale al op zak.

Het ijzersterke parcours dat Meesseman en co. tot nu toe al aflegden, bewijst bovendien dat er goed werk wordt geleverd in België.  Dat zeggen wij niet, dat leiden we af uit het palmares van de Belgian Cats. Als we de overwinningen erbij nemen zien we dat de Belgian Cats nog maar pas een bronzen medaille wonnen op het EK in Valencia en knap vierde eindigde op het WK in Tenerife in 2018.

Volgens kenners komt dit succes echter niet uit de lucht gevallen. De coach levert goed werk en de speelsters kennen elkaar al jarenlang. Vooral dat laatste lijkt de geheime formule van de Cats te zijn. Antonia Delaere, Julie Allemand, Marjorie Capreux of Emma Meesseman. Deze vier basketvrouwen vormen de basis van de ploeg en vinden elkaar met de ogen dicht, enkel tegen China ging het wat moeilijker. 

Een medaille op het spel? 

Elk team heeft zijn sterspelers en dat is bij de Belgian Cats niet anders. De smaakmakers van deze lichting luisteren naar de namen Emma Meesseman en Julie Allemand. Meesseman doet al sinds 2013 ervaring op in de Amerikaanse vrouwenbasketbalcompetitie, de WNBA, en speelt daar sinds enkele jaren de pannen van het dak. Voor Julie Allemand geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Ook zij speelt in de Verenigde Staten en wordt door haar teamleden geroemd om haar basketbaltalent.

Dankzij Meesseman en Allemand, en de all-round teamprestatie van de Cats mogen de Belgische basketbaldames echt wel dromen van een plaats op het podium. De volgende tegenstander in de kwartfinale is Japan, dat was hun oefenpartner net voor de start van de Spelen waar ze tegen verloren hebben. Als ze deze keer erin slagen om de Japanse code te kraken, wacht Frankrijk of Spanje in de halve finale. Wij bij Proximus twijfelen niet en zetten opnieuw alles in op onze Belgische dames!

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!