Dinsdagochtend om klokslag 10u30 (3u30 uur Belgische tijd) speelt de nationale mannenhockeyploeg de eerste halve finale van het toernooi op de Olympische Spelen in Tokio. De Red Lions zullen het opnemen tegen de Men in Blue, het Indiase team dat na de groepsfase op de 3e plaats van de wereld staat.
De Belgische hockeyers, wereldkampioen en 2e in de wereld, zijn een uur verwijderd van een tweede opeenvolgende Olympische finale. India heeft de finale al 41 jaar niet meer gehaald en hun voorlopig laatste en 8ste titel (een record) dateert van de Olympische Spelen van Moskou. Dinsdag zal de ploeg van Shane McLeod niet vergeten dat ze vier van hun laatste vijf wedstrijden hebben verloren van de altijd onvoorspelbare Indiërs. De Indiërs werden ruim verslagen door Australië (7-1) maar wonnen daarna vijf keer en bereikten de laatste vier. België heeft al 29 doelpunten gemaakt (en 13 tegen), maar de Indiase verdediging is solide sinds hun nederlaag tegen Australië. Hun doelman heeft zich in de volgende vijf wedstrijden nog maar zeven keer moeten omdraaien.
 
De winnaar ontmoet op donderdag 5 augustus om 19u00 (12u00 in België) het team dat als winnaar uit de tweede halve finale tussen Australië (FIH 1) en Duitsland (FIH 6) is gekomen. De verliezers spelen om 10u30 voor brons, een wedstrijd die voor dezelfde dag op het programma staat. Als ze dinsdag winnen, zijn de Red Lions verzekerd van een medaille, ten minste een zilveren. Zelfs als ze verliezen, hebben de Belgen nog een kans om op het derde schavotje van het podium te staan als ze de kleine finale winnen.
 
Mogelijke finales voor Belgische kajak
 
Dinsdag zouden ook de kajakkers aan een Olympische finale kunnen deelnemen. Zowel Artuur Peters (K1 1000m) als het duo Hermien Peters/Lize Broekx (K2 500m) plaatsten zich voor de halve finales op maandag. Als ze 's ochtends in de top 4 eindigen, gaan ze door naar de A-finale, die kort daarna wordt gehouden.
 
Er komen ook nog Belgen in actie in de atletiekwedstrijden. In de ochtendseries lopen Ismael Debjani (1500 m) en Robin Vanderbemden (200 m) hun kwalificatiewedstrijden en in de avondsessie maken Michael Obasuyi (1500 m), Robin Hendrix en Isaac Kimeli (beiden 5000 m) hun opwachting. Kimeli heeft een klein enkelprobleem maar hij zal dus toch lopen.
 
‘s Avonds zijn er ook nog drie Belgische springruiters actief. Niels Bruynssels (Delux van T&L), Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus) en Grégory Wathelet (Nevados S) zullen deelnemen aan de individuele wedstrijd. De dertig beste paren ontmoeten elkaar de volgende dag in de finale. Vrijdag zal het trio samen de Belgische kleuren verdedigen in de ploegenwedstrijd.
 
Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!