Van vluchteling tot olympisch atleet: het ongelooflijke traject van Isaac Kimeli

Sport |
De Belg Isaac Kimeli behaalde deze vrijdag de 18e plaats in de finale van de 10.000 meter in Tokio en eindigde bijna 50 seconden achter de Ethiopische winnaar Selemon Barega. Je zou dat resultaat onder de verwachtingen van de Belgische atleet kunnen noemen, maar het is toch een knappe prestatie als je zijn levensloop kent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als twaalfde onder de deelnemers aan de finale van de 10.000 meter Olympische vrijdagavond in Tokio, hoopte Isaac Kimeli in de top 12 te eindigen bij de finish, dankzij zijn eindsnelheid. Hij eindigde helaas als 18e in 28'31 "91. Hij had niet genoeg reserves meer toen de grote namen in de wedstrijd besloten om echt aan de race te beginnen.
 
"In de eerste zes kilometer presteerde ik goed, maar in de laatste drie kon ik niet meer volgen toen de anderen accellereerden", reageerde de 27-jarige, die pas aan zijn tweede langeafstandswedstrijd meedeed. "Tot de laatste kilometers was mijn tempo perfect, ik kon gemakkelijk volgen. Ik denk dat ik veel van deze wedstrijd zal leren."
 
Als tiener aangekomen in België
 
De in Kenia geboren loper kwalificeerde zich voor de 10.000 meter in 27'22”70 tijdens zijn allereerste race op deze afstand in mei in Stockholm. Een opmerkelijke tijd, want het was de tweede beste Belgische tijd aller tijden, achter die van Mohammed Mourhit (26'52”30). In 2019 had Kimeli zijn ticket voor de Spelen al gewonnen dankzij een razendsnelle tijd op de 5.000 meter van de Memorial Van Damme.
 
Zijn wedstrijdparcours is al opmerkelijk, maar zijn levensparcours is dat des te meer. Kimeli is geboren en getogen in Kenia, maar kwam in 2009 op 15-jarige leeftijd naar België met zijn moeder in het kader van een gezinshereniging. De jongeman kwam in putje winter aan in de Vlaams-Brabantse gemeente en kreeg heimwee. Zijn aanpassing was des te moeilijker omdat hij geen Frans of Nederlands kende en nauwelijks Engels sprak.
 
Kimeli deed er vervolgens alles aan om te integreren en kreeg in 2011 de Belgische nationaliteit. Hij leerde in recordtijd de twee belangrijkste landstalen en schreef zich in bij een atletiekclub, waar zijn capaciteiten snel werden opgemerkt. Na enkele jaren maakte Kimeli al naam in de Belgische atletiek.
 
Internationale medailles
 
In 2014 werd hij Belgisch kampioen op de 1.500 m en het jaar daarop won hij de zilveren medaille op de 5.000 meter op de Europese kampioenschappen voor de beloftes. Hij wist ook meervoudig Belgisch kampioen veldlopen te worden en won in 2018 zilver op het EK veldlopen in Tilburg.
 
Hoewel hij had aangekondigd dat hij alleen zou deelnemen aan de 5.000 meter in Tokio, besloot Isaac Kimeli uiteindelijk om te beginnen aan de 5.000 en 10.000 meter. Onze landgenoot heeft daarom vier dagen rust voor de reeks van 5.000 meter, die op 3 augustus op het programma staat. Zijn belangrijkste doel zal zijn om zich te kwalificeren voor de finale, die op 6 augustus zal plaatsvinden, en dan te mikken op een top 8. "Ik zal eerst proberen om goed te herstellen. Ik denk dat de 5.000 meter mij beter zal afgaan, ik miste ervaring in de 10.000 meter”, verklaart hij.
 
Na de verschillende Europese medailles die hij behaalde, wil de atleet nu winnen op wereldniveau. Het staat al vast dat Kimeli blaakt van vertrouwen en ambitie: als hij geen hoge ogen gooit in Tokio, zal hij nogmaals proberen op Spelen van Parijs in 2024. Daarna wil hij zich specialiseren in de marathon.
 
Volg de Olympische Spelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top