'The Handmaid's Tale' en 'Orange is the New Black': kleine reünie en pijnlijke parallellen

Een serie over sterke vrouwen die leven in gevangenschap. Waar denk je eerst aan: ‘Orange is the New Black’ of ‘The Handmaid’s Tale’? Het is niet zo gek als je even moest twijfelen, want zelfs een paar van de actrices uit OITNB werkten opnieuw samen in THMT. En dat is niet het enige wat de series gemeenschappelijk hebben. Proximus Pickx doet een pijnlijke parallel uit de doeken. 

De eerste actrice die je kan herkennen in beide series is Madeline Brewer. Ze speelde eerst de rol van Tricia in ‘Orange is the New Black’ en verscheen enkele jaren later als Janine in ‘The Handmaid’s Tale’.
 
Voor het geval je het je niet herinnert: Tricia was een gevangene uit Litchfield die we leerden kennen in het eerste seizoen van OITNB. Jammer genoeg sloeg het noodlot al snel toe voor. Nadat haar vriendin was vrijgelaten en ze afkickte van de drugs die Pornstache voor haar binnensmokkelde, begon ze weer Oxycontin te nemen en uiteindelijk nam ze een overdosis en stierf.
 
In ‘The Handmaid’s Tale’ ruilt Brewer haar blonde cornrows in voor krullend rood haar als de uit de kluiten gewassen Janine, een dienstmaagd die erin slaagt zwanger te raken. Ze deelt er het scherm met een andere actrice uit ‘Orange is the New Black’: Samira Wiley, als Moira. Hun personages ontmoeten elkaar in het Rode Centrum, waar dienstmaagden getraind worden en Moira Janine probeert te kalmeren na een traumatische ervaring.

"Hopelijk niet profetisch"

De meest aangrijpende parallel is weggelegd voor Samira Wiley, die Poussey Washington speelde in ‘Orange is the New Black’. De zwarte vrouw werd vermoord aan het einde van het vierde seizoen in 2016, tijdens een grote protestactie in de Litchfield Correctional Institution. Een gevangenisbewaker duwde Poussey op de grond en hield haar zo hard vast dat ze niet meer kon ademen. Het incident was een directe reactie op het overlijden van Eric Garner in 2014, die werd gedood door politieagenten die hem wurgden terwijl ze hem in bedwang probeerden te houden.
 
The Hollywood Reporter vroeg Wiley naar hoe ze zich voelt bij de angstaanjagende realiteit van Pousseys verhaallijn: “Het is heel moeilijk voor mij om te weten dat Pousseys dood niet enkel een verhaallijn was in die tragische aflevering in 2016, maar de pijnlijke realiteit voor veel zwarte mensen vandaag. Toen waren er al Michael Brown en Alton Sterling geweest (beiden slachtoffers van een soortgelijk misdrijf), en nu is er George Floyd die hetzelfde lot moest ondergaan. Eerlijk gezegd heb ik soms geen woorden om uit te drukken hoe ik me daarbij voel.  

Nu, jaren na haar exit van ‘Orange is the New Black’, staat Wiley opnieuw in de schoenen van een sterk personage als Moira, de rebelse vrouw die zichzelf bevrijdde van de totalitaire staat Gilead in ‘The Handmaid’s Tale’. De serie brengt hedendaagse onderwerpen als seksueel misbruik, onderdrukking en (gebrek aan) mensenrechten, naar het kleine scherm.
 
“Ik hoop dat wat we nu doen met The Handmaid's Tale niet profetisch is”, vertelt Samira Wiley aan The Hollywood Reporter. “Ik hoop dat wat we doen een waarschuwend verhaal is en niet meer dan dat. Ik weet dat Margaret Atwood heeft gezegd dat alles wat gebeurt in haar boek ooit al eens in de geschiedenis gebeurd is en het is beangstigend om te weten dat er seizoenen zijn die profetisch zijn geweest. Ik geloof dat het seizoen twee was, toen een van de grootste verhaallijnen was dat kinderen van hun ouders gescheiden werden in Gilead. Niet lang daarna zagen we wat er gebeurde aan de Mexicaanse grens in ons eigen land. Ik denk dat het mijn verantwoordelijkheid is als artiest om dit soort verhalen tot bij de mensen te brengen en ik kan alleen maar hopen dat mensen er hun lessen uit zullen trekken. Het is een belangrijke rol, maar ook een heel enge."

Ontdek ‘Orange is the New Black’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 
Bekijk nu het vierde seizoen van 'The Handmaid's Tale' in de Movies & Series-catalogus! Wil je je geheugen opfrissen? Ja kan ook de eerste drie seizoenen opnieuw bekijken. Ontdek het volledige aanbod Movies & Series via de tv-optie 'All Stars' van Proximus Pickx.

Films

Bekijk alles
Top