Onze twee Belgische kampioenen hebben woensdag geen medaille kunnen pakken op de individuele tijdrit tijdens de Olympische Spelen. Hoewel ze beide tot de favorieten hoorden en zowel Van Aert als Evenepoel meer verwachtten van deze wedstrijd, werden ze op hun waarde geklopt. Het is nu de vraag of Van Aert na een druk seizoen in de komende maanden nog kan winnen. Bij Evenepoel vragen we ons af of hij na een onrustig seizoen nog zijn vorm van de voorbije jaren kan terugvinden. 
 
Ook wielerminnend Vlaanderen verwachtte meer van onze landgenoten in Tokio. Van Aert won de nationale kampioenschappen op de weg en was eerder al Belgisch kampioen in het tijdrijden. Evenepoel is vice-kampioen en won bij de jeugd ook al een nationale titel. Toch konden onze landgenoten ‘slechts’ een zesde en een negende plaats veroveren op het Fuji Speedway-circuit.
 
Evenepoel schoot uit de startblokken en ging van start met een sterke tijd. Pas in het tweede deel konden de volgende renners hem geleidelijk inhalen, waardoor Remco uit de top vijf verdween. Van Aert vertrok later en na een pijlsnelle start kende ook hij een terugval in het tweede deel van de tijdrit. Uiteindelijk kon hij niet concurreren met andere grote namen waaronder een indrukwekkende Primoz Roglic. Die ging met het goud aan de haal na een verpletterende tijdrit.
 


Positief voor Remco

Evenepoel had de Olympische Spelen al lang met stip aangeduid in zijn agenda. Zowel in de wegwedstrijd als in de tijdrit had hij goede kaarten, maar het jonge toptalent lijkt nog steeds de gevolgen van zijn val in de Ronde Van Lombardije in augustus 2020 te dragen. Hij werkte hard om te recupereren van die val en om zijn vorm van weleer terug te vinden, maar dat herstel verliep moeilijker dan verwacht. In mei maakte hij zijn rentree in het peloton door te starten in de Ronde van Italië. Maar ook daar leek een eerste grote ronde te zwaar voor Evenepoel, zeker omdat die race slechts een dik half jaar na zijn zware val op de kalender stond. Na een indrukwekkende eerste week in de Giro verloor Evenepoel kracht en na een ongelukkige val moest hij opgeven. 
 
In zijn volgende races kon Evenepoel terug ritme vinden en zijn goede vorm etaleren. Hij won de Ronde Van België en werd in juni derde op het nationaal kampioenschap. Met de Spelen als volgende wedstrijd, wist Evenepoel dat het moeilijk ging worden om uit te blinken. Zijn negende plaats in de tijdrit is dus allesbehalve een slecht resultaat. “Met welke conditie ik hier aan de start zou komen, was altijd een grote vraag. Ik stond hier met een goed gevoel aan de start. Maar het is duidelijk dat ik nog ferme stappen moet zetten om terug met de echte top mee te dingen naar de overwinning. Het seizoen is nog lang”, vertelde hij achteraf. Evenepoel had woensdag zijn dagje niet, maar kijkt nu al uit naar de volgende wedstrijden. De Spelen van Parijs in 2024 zitten ongetwijfeld al in zijn achterhoofd. 
 
Wout heeft alles gegeven

De teleurstelling is vast en zeker groter bij Wout Van Aert. Ook hij dacht met de andere toppers te kunnen strijden om de medailles. Helaas heeft onze nationale kampioen ongetwijfeld zijn prijs voor een beresterke eerste seizoenshelft betaald. Vergeet niet dat Van Aert slechts enkele dagen na het einde van de Tour De France al aan de start van de Olympische Spelen stond. De Kempenaar spaarde kosten noch moeite in de Tour en won zelfs drie etappes. Van Aert begon zijn seizoen al in het veldrijden en ging nadien de weg op. Daarbij won hij verschillende wedstrijden zoals Gent-Wevelgem en de Amstel Gold Race. Bovendien haalde hij ook ereplaatsen in de Brabantse Pijl en in de Tirreno-Adriatico. 
 
Het is met andere woorden een wonder dat Van Aert nog steeds zo veel in petto had voor de wegwedstrijd in Tokio. Hij ging vol voor de prijzen en won afgelopen zaterdag het zilver. De tijdrit lijkt de wedstrijd te veel te zijn. “Het was niet mijn beste dag en ik had niet al te beste benen. In het tweede deel had ik bijna krampen”, zei Van Aert nadien. “Het is jammer, maar ik heb zaterdag al een medaille gewonnen dus ik ben niet teleurgesteld. Het blijft een mooi moment uit mijn carrière en ik moet daarmee gelukkig zijn. Ik heb bovendien een week geleden ook drie etappes gewonnen in de Tour De France.”