Op 14 augustus gaat de Ronde van Spanje (Vuelta) weer van start. Om zich goed voor te bereiden op de laatste grote ronde van het seizoen, zullen enkele kanshebbers voor de eindzege deelnemen aan de Ronde van Burgos. Remco Evenepoel was er vorig jaar de winnaar.
De 43ste editie van de Ronde van Burgos vindt plaats van 3 tot 7 augustus en dat over 5 etappes van in totaal 804 kilometer. Deze editie bevat twee etappes voor sprinters, één voor punchers en twee voor klimmers. Er is voor elk wat wils een paar dagen voor de start van de Vuelta, die zal beginnen vanuit… Burgos.

De eerste etappe zal meteen de toon zetten met een finish op de Alto del Castillo, op een hoogte van 1,1 kilometer met een gemiddelde van 6,1%. De tweede etappe, tussen Tardajos en Briviesca, zou moeten eindigen in een sprint voor een grote eerste etappe de volgende dag.

Klimmers aan het feest

De derde etappe, 173 kilometer lang, is op het lijf geschreven van de klimmers die ook uitstekend kunnen dalen. Na drie beklimmingen zal de Picon Blanco (8 km aan 9,2%) de gebruikelijke ontmoetingsplaats zijn, waarna er nog een moeilijke daling van 17 kilometer volgt.

De vierde etappe eindigt in theorie opnieuw met een sprint voor de laatste grote krachtmeeting van deze Ronde van Burgos. De vijfde etappe verbindt Comunero de Revenga met Lagunas de Neil over een afstand van 146 kilometer en eindigt op de top van Lagunas de Neila met zijn 12 kilometer lange beklimming aan een gemiddelde van 6,2%.

Wie volgt Evenepoel op?

Vorig jaar won Remco Evenepoel zowel de ronde als de derde etappe. Dertien WorldTour-teams zullen aan de start verschijnen, zoals INEOS Grenadiers, Movistar, Astana, UAE… De laatste Giro-winnaar, Egan Bernal, zal aanwezig zijn om zich voor te bereiden op de Vuelta, net als Mikel Lanta en Simon Yates.

Op Belgisch niveau kijken we uit naar Sep Vanmarcke of de jonge sprinter Jordi Meuus die wel eens zijn armen zou kunnen opsteken op het Spaanse evenement.