Lotte Kopecky heeft net naast een tweede medaille voor Team Belgium gegrepen op de Olympische Spelen in Tokio, nota bene opnieuw in het wielrennen. Onze landgenote eindigde op de ondankbare vierde plaats in de beproeving die uiteindelijk door verrassende revelatie Anna Kiesenhofer werd gewonnen.
Ze werd niet echt aangeduid als een van de topfavorieten voor de wegrit, maar het parcours met twee grote uitdagingen lag Lotte Kopecky zeker niet slecht. En de prestatie van Wout Van Aert, die bij de mannen de zilveren medaille in de wacht kon slepen, zal onze 25-jarige landgenote ongetwijfeld ook gemotiveerd hebben. Deze zondagochtend wist de jonge Antwerpse alvast sterk voor de dag te komen.
 
De verrassing van Anna Kiesenhofer
 
Net als bij de mannen tekende zich vrij vroeg een groep ontsnappers af met de Poolse Anna Plichta, de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer en de Israëlische Omer Shapira. Het trio liep tot tien minuten uit voor het peloton. De Nederlandse coureurs, die als favoriet golden, lanceerden op zo’n 60 kilometer voor de meet nog een tegenaanval met Annemiek van Vleuten, maar die draaide op niets uit.
 
Vooraan wist Anna Kiesenhofer alleen op kop te gaan rijden op zo’n 40 kilometer van de finish met vijf minuten voorsprong op de favorieten, die elkaar stokken in de wielen staken. Ze werd niet meer ingehaald en kon volop genieten van haar overwinning, een echte verrassing aangezien de 30-jarige renster in haar carrière nog maar 5 keer kon winnen, waarvan 4 keer in Oostenrijkse kampioenschappen. In de laatste kilometers lanceerde Annemiek van Vleuten zich nog eens, waarmee ze nog de tweede plaats bemachtigde. Even was ze Kiesenhofer vergeten en dacht ze zelfs dat ze goud had gewonnen.
 
Elise Longo Borghini finishte derde voor Lotte Kopecky die de moeilijke race erg goed het hoofd bood, maar in het klapstuk net te lang wachtte om aan te vallen. Daardoor greep ze net naast een podiumplaats.
 
Tijd voor de piste
 
Het resultaat, dat ondanks de zeer sterke prestatie toch wat teleurstellend moet zijn, zal onze landgenote wel motiveren voor haar volgende discipline. Van 2 tot 8 augustus treedt ze namelijk nog aan in de velodroom van Izu, waar Lotte Kopecky samen met Jolien d’Hoore nog een goede medaillekans maakt. Het duo werd namelijk wereldkampioen op de baan in 2017.
 
De tweevoudige Belgisch kampioene op de weg en in de tijdrit zou wel eens een van de mooie verrassingen kunnen zijn voor Team Belgium in Tokio.
 
Mis niets van de Olympische Spelen, van 23 juli tot 8 augustus te volgen op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!