Komende zaterdag wordt de Spaanse stad San Sébastian weer overstelpt door duizenden wielertoeristen. Zij willen weten wie na Remco Evenepoel in 2019 de 41e editie van deze klassieker zal winnen en zichzelf voor één jaar de koning van San Sébastian mag noemen.

 

Twee jaar geleden leerde de wereld Remco Evenepoel kennen dankzij zijn indrukwekkende overwinning in het baskenland. Evenepoel was toen amper 19 jaar en zeven maanden oud en werd de jongste winnaar ooit van deze legendarische World Tour-wedstrijd.

Sinds Evenepoel won in 2019, werd er geen nieuwe editie van deze wielerklassieker meer georganiseerd. Dat heeft uiteraard te maken met het coronavirus dat naast Italië en Groot-Brittannië, ook Spanje stevig in de tang hield. Dit jaar mag de organisatie het circus gelukkig opnieuw op gang trekken, maar Evenepoel zal helaas niet van de partij zijn omdat hij de Belgische eer op de Olympische Spelen aan het verdedigen was.

Heel wat cols

Evenepoel zal dus niet over het 223-kilometer lange parcours moeten rijden dat opnieuw bestaat uit heel wat cols. De renners krijgen onder andere de beroemde Baskische berg Jaizkibel voorgeschoteld met een hellingsgraad van 5,6% en dat voor 7,9 kilometer. Ook de Erlaitz-berg wordt aangedaan. Dit gevaarte moet 3,8 kilometer lang beklommen worden aan een hellingsgraad van 10,6%. Na 215 kilometer vol beklimmingen en afdalingen volgt een laatste beklimming van de Murgil-Tontorra. Deze berg moet gedurende 2,1 kilometer opgereden worden en dat aan een hellingsgraad van 10,1%. Eenmaal de renners de top zijn gepasseerd, moeten ze 8 kilometer dalen om de finish te bereiken.

De Murgil-Tontorraberg dient al jarenlang om de jongens van de mannen te onderscheiden. Dit jaar zullen Julian Alaphilippe, Bauke Mollema, Daniel martin, Simon Yates, Jonas Vingegaard, Mikel Landa en nog vele anderen deze mythische berg op en hopelijk over rijden en ontdekken wie van hen de berg kan overmeesteren. Handig om te weten is dat zowel Alaphilippe als Mollema dit al eens met succes hebben gedaan. Alaphilippe won San Sébastian in 2018 en Bauke Mollema in 2016. We vermelden ook het 18-jarige Spaanse wielertalent Juan Ayuso. Hij zal volgens kenners indruk willen maken voor het thuispubliek en dus een te duchten concurrent zijn voor Alaphilippe en Molema.

Lucy Kennedy

Gelukkig is er dit jaar ook opnieuw een wedstrijd voor de vrouwenploegen. Er wordt verwacht dat de Australische titelverdedigster Lucy Kennedy opnieuw met de overwinning aan de haal zal gaan. Als we de strijdlust in het vrouwelijke peloton echter gadeslaan, lijkt alles nog mogelijk!

Volg de Clásica San Sebastián deze zaterdag 31 juli live op Canvas via Sporza vanaf 16u of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!