Showbizz detective: echtgenote Bob Marley ziet haar leven gered door… dreadlocks

Wist jij dat Rita Marley en haar man Bob Marley in 1976 een moordaanslag overleefden? Zij hield er wel een hoofdwonde aan over en hij enkele littekens aan zijn hand, maar verder lieten ze zich niet afschrikken door die dramatische gebeurtenis. Proximus Pickx keert even terug naar die turbulente periode voor het Jamaicaanse reggaekoppel.

Echtgenote Bob Marley ziet haar leven gered door… dreadlocks

Anno 1976 verkeert Jamaïca in crisis. De armoede regeert op het exotische eiland en slaat diepe wonden in de maatschappij. Dat vertaalt zich in een bitsig politieke strijd, waarbij de regeringspartij People’s National Party van Michael Manley zelfs in een gewapend conflict belandt met de oppositie van Edward Saega en zijn Jamaica Labour Party. Om de vrede te herstellen organiseert Bob Marley een concert met toepasselijke slogan ‘Smile Jamaica’. Muziek moet eens te meer de verbindende factor worden.

Twee dagen voor het concert houdt de groep van Bob Marley een repetitie in het huis van het echtpaar in Kingston. Daar vallen op die 3 december 1976 zeven gewapende mannen binnen. Ze openen het vuur op de reggaester, zijn vrouw/zangeres Rita en hun manager Don Taylor. Als bij wonder vallen er geen doden. Rita en Bob komen er met verwondingen en vooral heel veel schrik vanaf.
Ziggy Marley, een van de elf kinderen die het gezin rijk is en op dat moment acht jaar oud, getuigt later over die dramatische gebeurtenis: “Mijn moeder werd aan het hoofd geraakt, op slechts enkele centimeters van haar hersenen. Mijn vader kreeg een kogel door zijn hand.”

Toch klaar voor het optreden

Geluk gehad? Erbarmelijke schutterskwaliteiten van de belagers? Wat het ook geweest mag zijn, het gezin Marley ontsnapte aan het allerergste. Volgens sommige getuigenissen zou Rita (foto) haar leven te danken hebben aan de dikte van haar dreadlocks, die de impact van de kogel konden verkleinen. Ziggy Marley (foto) kon nadien zijn bewondering voor zijn moeder niet verstoppen: “Dat type vrouw is mijn moeder: zelfs een kogel in het hoofd kan haar niet van het streven naar het hogere doel afhouden.”

Want inderdaad, na twee dagen in het ziekenhuis, staat het zingende reggaekoppel alweer op de planken. Meer dan ooit gemotiveerd om met hun concert voor de vrede het publiek en de vaderlandse politiek te overtuigen van de kracht van verbinding. Tegenover de pers onderstreept Bob Marley het belang van zijn doorzettingsvermogen: “De mensen die het slecht voorhebben met de wereld nemen nooit een dag vakantie, waarom zou ik dat dan doen?”

Hij zou later wel verhuizen naar Londen, samen met zijn band en familie. In eigen land voelde hij zich door die gebeurtenissen niet meer veilig. Een gevoel dat hij ook bezingt in een nummer uit 1979: ‘Ambush in the night’.

Ontdek ‘Marley’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Muziek

Bekijk alles
Top