In 10 stappen sterker worden op FIFA

Door Proximus

Deel dit nieuws

Zoals elk jaar naderen we het einde van het FIFA-seizoen. En omdat het kan, maken we ons al op voor het volgende seizoen, dat zal worden gespeeld op de 2022-versie van de game. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen, leek het ons een goed idee om je enkele tips te geven. Zo kan je je spel verbeteren op EA Sports’ vlaggenschip.

10 tips om je FIFA-spel te verbeteren

1. Smijt jezelf niet

Het klinkt dwaas, maar het is van groot belang. Als je een staande of glijdende tackle maakt en je bent niet zeker dat je de bal zal heroveren, dan is je speler verslagen. Het is onmogelijk om terug te komen bij de aanvaller door de traagheid van je speler en de snelheid van je tegenstander. Het is net als in het echte voetbal: als je jezelf smijt, ben je een “dead man”.

In je hoofd denk je waarschijnlijk “Ja, maar als ik niet tackel, hoe pak ik de bal dan af?” De fysieke kracht van je verdedigers zal volstaan, door dicht bij de aanvaller te komen en wat druk op hem te zetten. Je kan eigenlijk bijna zeggen dat je alleen maar tegen de aanvaller hoeft te lopen om de bal terug te krijgen. Je verdedigers zijn inderdaad meestal groter en fysiek sterker dan de aanvallers, dus dat zal volstaan.

Je zal het wel al begrepen hebben: tackelen is het ultieme redmiddel.

2. Stap nooit uit met je centrale verdedigers

Ja, je leest het goed: je mag in geen geval uitstappen met je centrale verdedigers. Je zal dus je best moeten doen om ze niet te selecteren. Het is simpel: als je enkele stappen vooruitzet, creëer je een gat in je verdediging. En dus, in de meeste gevallen, behalve met een topverdediging, zal je een goal incasseren. En dat wil je normaal gezien toch vermijden, niet?

3. Leer druk te zetten

Goed druk zetten is moeilijk, maar met een beetje oefening en deze tips zou dat al beter moeten gaan.

Het eerste wat je moet doen is proberen het spel van je tegenstander zo goed mogelijk te lezen. Nadien moet je denken aan de positie van de speler die je controleert. Wanneer je een tweede speler via R1/RB richting de speler in balbezit stuurt, mag de speler die jij controleert niet hetzelfde doen, anders is hij nutteloos en geeft hij een kans aan de tegenstander. Je zal moeten anticiperen op de mogelijkheden van de tegenstander om de paslijnen af te snijden. Zo ontneem je hem oplossingen en zal je de bal heroveren, want hij zal die alleen maar kunnen verliezen. Vergeet niet dat de speler die je via R1/RB activeert, wordt bestuurd door AI. Met andere woorden: hij gaat recht op de speler in balbezit af zonder echt na te denken.

Als je het vorige punt hebt gelezen, dan weet je dat je met je centrale verdedigers niet mag uitstappen. Wij raden je daarom aan om je centrale middenvelders en/of vleugelverdedigers te gebruiken om druk te zetten.

4. Vind de gepaste opstelling

Er zijn meer dan 30 verschillende opstellingen in FIFA. Natuurlijk heeft elk van hen zijn voor- en nadelen. Sommige zijn gemakkelijker onder controle te krijgen dan andere.

De meest voorkomende formaties zijn de 4-2-3-1 en 4-4-2.

© FIFA 2021

De eerste formatie is erg populair vanwege de defensieve sterkte met zijn twee verdedigende middenvelders en de mogelijkheid om op te bouwen met de aanvallende middenvelders achter de spits. De tweede is een opstelling die niet erg aanvallend en niet erg verdedigend is, eigenlijk vrij neutraal. Er zijn niet echt zwakke punten, maar dus ook geen echte sterktes.

We herhalen: elke formatie heeft haar sterke en zwakke punten. Het is aan jou om ze steeds opnieuw te testen om te bepalen welke het best bij je speelstijl past. Het is niet omdat 90% van de spelers voor een 4-4-2 kiest, dat je in een 4-4-2 moet spelen om succesvol te zijn. Je moet echt DE opstelling vinden die bij je past.

Als je je bijvoorbeeld defensief erg op je gemak voelt, waarom probeer je dan niet een opstelling met drie verdedigers? Als je daarentegen defensief wat minder bent, dan kan je misschien beter gaan voor een meer defensieve formatie zoals de 4-2-3-1.

5. Verbeter op verdedigend vlak

Normaal gesproken houden we van doelpunten maken. En ja, je moet doelpunten scoren om wedstrijden te winnen, maar soms is één doelpunt genoeg. Je hoeft niet altijd hoog druk te zetten op je tegenstanders en naar voren trekken. Als je geen tegendoelpunt binnenkrijgt, heb je maar één klein doelpuntje nodig om te winnen. In het ergste geval speel je gelijk. Het zal altijd gemakkelijker zijn om de nul te houden en om te proberen een doelpunt te maken dan aanvallend te spelen en 4 of 5 doelpunten te moeten incasseren om er dan evenveel te moeten maken.

Als je erin slaagt op verdedigend vlak uit te blinken, dan komen de overwinningen vanzelf, of dan lijken ze in ieder geval veel eenvoudiger.

6. Varieer je acties

Zonder dat we het beseffen, vervallen we in automatismen als we FIFA spelen.

Denk maar aan het uitkomen van de keeper in één-tegen-één situaties. In plaats van hem domweg te laten uitkomen zodra je verdediging gepasseerd is, varieer je best je bewegingen. Kom uit met je keeper om nadien enkele stappen achteruit te zetten en ten slotte naar voren te springen, zodat de aanvaller van de tegenpartij niet weet of hij meteen moet lobben, dribbelen of schieten.

© FIFA 21

Ook aanvallend zijn we gewoon om altijd dezelfde manier van opbouwen, dezelfde technische hoogstandjes, enz. te gebruiken. De sleutel om je tegenstander te verrassen, is je spel variëren. Bouw je aanval eens langzaam op, terwijl je de volgende keer een 1-op-1 uitlokt met je aanvaller. Soms een hoge voorzet, soms een pass achteruit. Er zijn enorm veel manieren om aan te vallen en te verdedigen. Hoe meer je je spel varieert, hoe vaker je je tegenstander kan verrassen en kansen kan creëren.

7. Leer om manueel van speler te wisselen

De L1/LB-toets in FIFA werkt heel goed om van speler te wisselen. Helaas selecteert die toets de speler die het dichtst bij de bal staat. In sommige gevallen is dat nuttig, maar in andere zal het tot je ondergang leiden.

Om L1/LB te vermijden, richt je je rechterjoystick in de richting van de speler die je wilt besturen, niet echt gemakkelijk om onder de knie te krijgen. Maar als je die besturing perfect beheerst, zou je normaal gezien op verdedigend vlak een “crack” moeten worden.

Om het te illustreren, nemen we het typische voorbeeld van de tegenstander die zijn vleugelverdediger controleert terwijl je middenvelder dichtbij is. Hij zal zijn vleugelspeler diep willen sturen. Als je niet op snelheid gepakt wil worden, zal je je vleugelverdediger moeten selecteren en meteen de flank en/of de aanvallende vleugelspeler moeten dekken. Op die manier kan je tegenstander de bal niet aan zijn vleugelspeler geven en word jij niet verrast.

8. Laat je spelers niet altijd sprinten

Een grote fout die veel spelers maken is het bijna constant ingedrukt houden van de sprint/acceleratieknop op de controller tijdens het spelen van FIFA. Je spelers zullen ongetwijfeld sneller lopen… maar hun balcontrole, behendigheid, schoten en al het andere zal minder nauwkeurig zijn. Ze zullen ook meer fouten maken, waardoor je balverlies lijdt.

Het is beter om versnellingsfasen en normale loopfasen met elkaar af te wisselen. Wanneer de beweging preciezer moet zijn bijvoorbeeld, of tijdens een controle wanneer je weinig ruimte hebt of tussen meerdere verdedigers staat. Een eenvoudige verandering van richting zal ook nauwkeuriger zijn als je speler niet in een versnellingsfase zit.

Dit is duidelijk een van de gemakkelijkste tips om onder de knie te krijgen, het is een speelwijze waaraan je moet wennen. Merk op dat je spelers ook minder snel uitgeput zullen zijn en dus nog “fris” genoeg om het verschil te maken in het slot van de wedstrijd.

9. Speel niet te snel

Snel naar voor trekken is goed, maar de bal niet verliezen is nog beter. Op FIFA zijn er meestal twee scholen. Zij die graag snel spelen, maar die vaak overhaast te werk gaan en daardoor de bal verliezen. En zij die graag opbouwen, ook als dat betekent dat ze 15 minuten over het veld moeten rennen. Beide keuzes zijn geldig en de ene is niet noodzakelijk beter dan de andere. Het moet echter gezegd worden dat als je tegen een sterkere speler speelt en de bal verliest omdat je snel wilde spelen, je het risico loopt afgestraft te worden door je tegenstander.

Het beste is om een middenweg tussen beide te vinden. Als je ziet dat het hele blok van je tegenstander is opgeschoven en zich op jouw helft van het veld bevindt, dan kan je inderdaad proberen om de bal snel naar voren te spelen. Maar opgelet, als geen van je spelers in positie is om de bal te ontvangen, temporiseer dan je spel en bouw rustig op. Het is een oplossing die je best kan toepassen, want hoe langer je de bal vasthoudt, hoe ongeduldiger je tegenstander zal worden en hoe meer hij in de verleiding zal komen om druk te zetten op de bal. En wie overhaasting en druk zegt, zegt ruimte. Op dat moment is het aan jou om in actie te komen en te profiteren van de ruimte die is vrijgekomen bij je tegenstander, die enkele van zijn spelers uit positie heeft gehaald.

10. Train tegen beter

Je zal misschien een aantal wedstrijden verliezen, maar een belangrijk aspect om beter te worden in FIFA is spelen tegen sterkere tegenstanders. Het is in die wedstrijden dat je je fouten, en mogelijk ook je sterke punten, zal ontdekken.

© FIFA 21

Je zal moeite hebben met het verdedigen in de eerste en tweede wedstrijd en zelfs in de paar duels nadien, maar geleidelijk aan zal je niveau verbeteren. Al je aanvallen zullen in het begin misschien onderschept worden, maar het zal je er ook toe aanzetten om andere tactieken uit te proberen om je aanvallende spel te verbeteren.

Je kan je wedstrijden ook opnemen om ze later te bekijken en op te merken welke fouten je hebt gemaakt tijdens je aanvallende en verdedigende acties.

Als je de 10 bovenstaande punten goed opneemt, dan heb je in theorie alles wat je nodig hebt om een FIFA-topper te worden. En het gezegde luidt: “Na vele nederlagen zal de overwinning nog zoeter smaken.” We zien elkaar op de virtuele velden!

Copyright afbeelding: EA Sports

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top