KV Oostende moet op zoek naar nieuwe smaakmakers

Jupiler Pro League | De kustboys waren vorig seizoen dé revelatie in onze Jupiler Pro League. De vraag van één miljoen luidt dan ook: kan het ‘volle gas’-voetbal van Alexander Blessin ook deze campagne weer gensters slaan?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niemand gaf een eurocent om de kansen van KV Oostende bij de start van de competitie vorige zomer. De kustploeg werd zelfs hier en daar als kandidaat-degradant bestempeld. Dat had alles te maken met de (late) overname door de Amerikaanse Pacific Group, een rist weinig spraakmakende transfers en een trainer, Alexander Blessin (foto), die tot dan toe enkel de jeugd van RB Leipzig had getraind en onze competitie niet kende.

Maar kijk, Blessin kreeg het energieke pressingvoetbal dat zo eigen is aan de Red Bull-school snel in zijn elftal geslepen. Daarmee bracht KVO menig tegenstander in de problemen en oogstte het veel lof bij analisten en publiek voor de enthousiaste manier van spelen, vaak met vlotte combinaties in één of twee tijden. Nog maar weinig vertoond op onze Belgische voetbalvelden. Bovendien leverde het Oostende een mooi klassement op: vijfde, ondanks een zeer beperkt budget en weinig ambities vooraf. Daarmee greep het maar net naast een ticket voor de play-offs om de titel.

Blessin blijft!

Een logisch gevolg van zo’n (onverwachte) succescampagne is dat de kern leeggeplukt wordt. Zo zag Blessin met Fashion Sakala (Rangers), Jelle Bataille (Antwerp) en Andrew Hjulsager (Gent) drie van zijn sterkhouders vertrekken deze zomer. Drie van zijn meest creatieve spelers, cruciaal in de offensieve patronen van de ploeg. Het wordt voor Blessin dan ook een hele uitdaging om zijn elftal in balbezit even performant te laten zijn als vorig seizoen. Het goede nieuws: Blessin, toch de architect van het succes, bleef aan boord.

Inzake pressing en organisatie zou de Duitse trainer weinig problemen moeten kennen. Want ondanks flink wat interesse bleven andere (defensief ingestelde) smaakmakers zoals Arthur Theate, Jack Hendry en Maxime D’Arpino aan de kust. Voorlopig toch. Zij kennen het systeem ondertussen en zullen de nieuwkomers makkelijker kunnen meetrekken in die filosofie.

Kaapverdische nummer tien

Aan die inkomende zijde rekent KVO weer op de expertise van de scoutingscel, die fel inzet op data. Een aanpak die vorig seizoen haar nut bewees. Oostende hoopt zo met Kenny Rocha Santos een nieuwe creatieve spil gevonden te hebben. De Kaapverdische nummer tien moet Hjulsager doen vergeten en bewees in de voorbereiding dat hij een smaakmaker in onze JPL kan worden. Hetzelfde geldt voor Zech Medley, een jonge Engelse verdediger die zijn opleiding kreeg bij Fulham en Arsenal. Alleen in de spits moet er nog versterking bij, want met Gueye en Kvasina oogt het daar nog magertjes. Voorts rekent Blessin op de verdere ontbolstering van jonge talenten als Indy Boone, Robbie D’Haese en Nick Bätzner.

Maar zoals een aloude wijsheid in de topsport stelt: bevestigen is moeilijker dan verrassen. Op het einde van vorig seizoen zagen we al dat Oostende het steeds moeilijker kreeg om zijn wil op te leggen en dat tegenstanders met oplossingen kwamen voor dat pressingvoetbal. Het zal van Blessin veel vakmanschap vergen om even goed te doen als vorig seizoen, maar wellicht is een plek in de linkerkolom van het klassement al ruimschoots voldoende als bevestiging.

Bekijk ‘KV Oostende - Charleroi' zaterdag vanaf 20u40 op Eleven Pro League 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. 

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Pickx+ Sports. 

 Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top