De fictieve drankjes die we altijd al eens wilden proeven

Het is zomer, het is zonnig, het is warm: nu is het tijd om te hydrateren! Als je niet weet wat je wil drinken en inspiratie zoekt, kunnen deze fictieve drankjes je misschien op ideeën brengen... Proximus Pickx ging voor jou op het kleine en grote scherm op zoek naar vijf iconische drankjes, die elke fan wel eens zou willen proberen. Gezondheid!

Duff-bier

Dit fictieve biermerk is al 32 seizoenen lang een niet weg te denken onderdeel van het ‘Simpsons’-universum. Duff is het favoriete brouwsel van Homer Simpson, dat hij in overvloed drinkt in zijn stamkroeg Moe’s Tavern. Dit brouwsel heeft zelfs zijn eigen mascotte: Duffman, een “biersuperheld” die steevast op feesten en sportevenementen verschijnt. De wereldwijde populariteit van de cartoon is zo groot dat er in 2006 een écht Duff-bier werd geproduceerd, en enkele jaren later ook in Europa. ‘The Simpsons’-bedenker Matt Groening had zich nochtans fel gekant tegen die ‘real life’ vermarkting van zijn fictieve bier, uit angst dat het drankje jonge kinderen zou aantrekken – een aanzienlijk deel van zijn kijkerspubliek. Toch kwam het bier op de markt, tot grote vreugde van de vele Homer-fans wereldwijd.

Tantrum

In de sitcom ‘How I Met Your Mother’ maakten we kennis met een aantal iconische drankjes. Zo is er bijvoorbeeld “The Robin Scherbatsky”, de naar een hoofdpersonage vernoemde fruitige en vrouwelijke cocktail waar Marshall zo jaloers op is. We zijn echter vooral nieuwsgierig naar “Tantrum”, een energiedrankje dat Ted en Marshall veel dronken tijdens hun studententijd. De twee beste vrienden reden het hele land door naar hun favoriete pizzatent en dronken de hele weg lang Tantrum. Het drankje werd uiteindelijk van de markt gehaald vanwege het onverantwoord hoge caffeïnegehalte, en we begrijpen waarom als we het effect op onze favoriete personages zien. ‘Tantrum’ is namelijk ook het Engelse woord voor ‘woedeaanval’…

Boterbier

Van alle drankjes uit alle fictieve werelden, zullen er weinig even bekend zijn als het “butterbeer” of boterbier uit ‘Harry Potter’. Dit populaire brouwsel wordt in overvloed geserveerd in de populaire kroegen De Lekke Ketel en De Drie Bezemstelen, waar de beroemde tovernaarsleerling en zijn vrienden weleens passeren. De fictieve drank bevat heel weinig alcohol en smaakt zoeter dan we ons bij het woord ‘bier’ doorgaans voorstellen: het wordt vergeleken met karamel. Geen wonder dat Harry, Ron en Hermelien het al (mogen) drinken op amper 14-jarige leeftijd. Zoals veel drankjes uit de populaire cultuur, is ook boterbeer al in de echte wereld als merchandising op de markt gebracht. Het wordt met name verkocht in het themapark gewijd aan Harry Potter, in de Amerikaanse staat Florida.

Het groene drankje van Tony Stark

In ‘Avengers: Age of Ultron’ wordt een vreemd drankje met helende eigenschappen gedronken. Iron Man schiet zijn teamgenoten te hulp na een expeditie en serveert ze vijf kopjes met daarin een vreemd groen drankje. Het is niet precies bekend wat het bevat, maar het lijkt erop dat het brouwsel al eens in 'Iron Man 2' werd vernoemd. Tony Stark legde in die film namelijk uit dat je chlorofyl kan drinken om palladiumvergiftiging tegen te gaan. De mysterieuze cocktail zou in elk geval positieve effecten hebben op de gezondheid.

James Bonds Vesper

In een champagnefluitje giet je 3 delen Gordon’s gin, 1 wodka en een halve Kira Lillet. Zo wordt de cocktail beschreven die werd uitgevonden door geheim agent James Bond. Het drankje werd voor het eerst genoemd in de roman waaruit bedenker Ian Fleming zijn inspiratie voor James Bond haalde. Vervolgens verscheen het meerdere malen in de film ‘Casino Royale’. Het drankje is ook (en vooral) een eerbetoon, want het is vernoemd naar een Bond-girl: Vesper Lynd. De spion zegt dat hij het drankje zo noemde omdat “als je het eenmaal geproefd hebt, je niets anders meer wil”. De cocktail en het recept zijn sindsdien opgenomen in de officiële lijst van de IBA, de International Bartenders Association. Je kunt het dus bestellen in speciale cocktailbars over de hele wereld!

Series

Bekijk alles
Top