Dit weekend was een drukke periode voor Pokémoncompetities! Zestien spelers van elke deelnemende regio (Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika en Oceanië) namen het twee dagen lang tegen elkaar op. Vier winnaars mogen hun landen mogen vertegenwoordigen in de Global Finals, in het weekend van 31 juli en 1 augustus. Hieronder lees je een analyse van deze vierde editie van de Players Cup!

De Players Cup draait op volle toeren

Het format van de competitie was simpel: een double elimination-toernooi bestaande uit een winners’ bracket en een losers’ bracket. Alle matchen werden gespeeld in een Bo3-format. 16 deelnemers in elke regio vochten om een plaats in de finales, in totaal namen er dus 64 spelers deel aan het toernooi.

We gaan meteen door naar de resultaten:

In Noord-Amerika kraaiden Enrique Grimaldo, Leonard Craft III, James Baek & Nick Sefranek victorie op het podium van hun evenement.

De Mexicanen Nick Sefranek, Jonathan Barradas, Renzo Navarro en de Cubaan Felipe Silva zijn de vier Latijns-Amerikaanse spelers die zullen deelnemen aan de finale van de competitie.

In Oceanië kwamen Darcy McCarthy, Alexander Poole, Luke Iuele en Ben Madigan als winnaars uit de bus.

In de Europese regio hebben de Duitser Fevzi Özkan, de Italianen Leonardo Bonanomi & Kevin Salvetto (een Cubaan die in Italië verblijft) en ook de Spanjaard Antonio Sánchez zich geplaatst voor de finales. De teams van de finalisten vind je hier:

Langs Europese kant kozen drie van de vier finalisten voor Registeel. De winners’ bracket zette Lil Bo Peep (Kevin Salvetto) tegenover Fevzioe (Fevzi Özkan), en Fevzioe mocht uiteindelijk zijn handen in de lucht steken.

Incineroar & Registeel (van Fevzioe) mochten starten tegen Porygon2 & Grimmsnarl (van Lil Bo Peep). Porygon2 voerde Trick Room uit en vervormde de dimensies. Het metaal van Registeel was een van de zwaktes van Grimmsnarl (ondanks de offensieve kracht), hij moest dus plaats ruimen voor een defensieve Torkoal en Incineroar werd gewisseld voor een Blastoise. Blastoise viel uit door de Tri Attack en de burn van Porygon2 terwijl Torkoal zich verzette tegen de Gigamax-aanval van Registeel. Torkoal werd op zijn beurt gegigamaxed en vernietigde de Registeel in één keer met een vuuraanval! Nog steeds in gigamaxvorm, werd Torkoal uitgeschakeld door de Landorus van Fevzioe (zonder hem een kans te geven om te reageren) en Incineroar moest zich gewonnen geven door de voortdurende aanvallen van de sweeper die Porygon2 is. Dat was dus de eerste overwinning van Kevin Salvetto!

Maar dat volstond niet tegen Fevzioe, die de twee volgende wedstrijden op zijn naam schreef, door de vijandige aanvallen goed in te schatten en dankzij het duo van Thundurus en Registeel, die de tegenstander verrassend veel schade toebrachten!

Uit de algemene statistieken van het toernooi kunnen we afleiden dat Incineroar door 45.31% van de spelers gekozen werd, gevolgd door Regieleki (43.75%), Dark Urshifu (42.18%), Rillaboom (35.94%) & Landorus in de Therian Forme (29.68%) Die Pokémon zijn min of meer gelijk verdeeld over de teams van de vier beste spelers van de regio: maximum twee van de vermelde Pokémon maken deel uit van de regionale top 4.

De Players Cup van de 25ste verjaardag

Nog een klein nieuwtje: de Players Cup van de 25ste verjaardag (van de Pokémon-franchise) werd aangekondigd. Van 13 tot 15 augustus zullen acht van de beste Pokémon TCG (Trading Card Game)-spelers het tegen elkaar opnemen. Ook spelers van het gerelateerde videospel zullen deelnemen aan dat evenement. Beide toernooien zullen beslist worden met een double elimination format.

Een kort woordje Nippon

We verhuizen even naar de andere kant van de wereld, naar het land van de rijzende zon. De meest ijverige kampioenen waren meestal van Japanse origine. Het is dus moeilijk om de resultaten van het Japanse kampioenschap van 2021 te negeren: dat toernooi vond online plaats , op 18 juli. 150 Japanse trainers lieten op die dag hun competitieve skills zien.

Het was Kohei Fujida, onbekend in het competitieve circuit, die uiteindelijk het nationale kampioenschap op zijn naam schreef met het volgende team: Regidrago (@Dragon Fang), Regieleki (@Life Orb), Cinderace (@Choice Scarf), Dark Urshifu (@Expert Belt), Sableye (@Eject Button) & Ninetales Alola (@Focus Sash).

Dezelfde speler kwalificeerde zich ook automatisch voor het WK van 2022, samen met de 7 daaropvolgende spelers in het klassement. Dat toernooi zal normaal gezien plaatsvinden in Londen.

Om af te sluiten: hou zeker zaterdag 31 juli vrij in je agenda! Vanaf 20 uur kan je dan de finale van de Players Cup 4 volgen.

We willen je ook de pas aangekondigde releasedatum van de MOBA Pokémon Unite niet weerhouden. Dat spel zal vanaf 21 juli speelbaar zijn op Nintendo Switch.

Bronnen: ©2021 Pokémon. ©1995-2021 Nintendo/Creatures Inc. /GAME FREAK inc. & Nimbasa City Post