Dit zijn de meest memorabele openingsceremonieën van de Olympische Spelen

We hebben er vijf jaar op moeten wachten, maar eindelijk zijn de Spelen er weer. De openingsceremonie in Tokio trapt vandaag twee weken topsport af. Zodat je straks een goed referentiekader hebt, neemt Proximus Pickx je mee naar enkele van de niet te vergeten momenten van de voorbije ceremonies.

Londen 2012

De Britse koningin heeft al heel wat meegemaakt in haar lange leven, maar uit een helikopter springen met een parachute om in stadion in Londen te landen, dat hadden we haar toch nog niet zien doen. In 2012 was Groot-Brittannië gastland van de Spelen en om het sportfeest af te trappen haalde de organisatie een ware Hollywoodstunt uit. Het begon met een korte film die op de grote schermen in het stadion getoond werd.
 
Daarin zagen we Daniel Craig als James Bond, uiteraard een iconische Britse held, die Queen Elizabeth ophaalt in het paleis. Samen stappen ze in een helikopter die over Londen vliegt. Uiteindelijk komen ze aan boven het stadion waar de koningin zonder enige aarzeling, en nog steeds vergezeld door 007, uit het toestel springt. Op dat moment was in de lucht een echte helikopter te zien, waaruit twee silhouetten vielen, hun parachutes openden en zacht landden op het grasveld. Enkele minuten later kwam de Queen aan in de tribunes, waar ze het uitzinnige volk begroette.
 
Het hele gebeuren was uiteraard opgezet spel. De koningin sprong niet echt uit de heli, maar wel een professionele stuntman. Maar het fragment ging wel de wereld rond. Wat later mocht Rowan Atkinson als Mr. Bean het publiek aan het lachen brengen.

Peking 2008

Het cijfer 8 is in China een geluksbrenger die gelijk staat aan welvaart, dus de openingsceremonie in Peking ging van start om 08u08 op 8 augustus 2008. De organisatoren hadden alles tot in de puntjes uitgekiend en het spektakel werd een van de grootste (en duurste) ceremonies ooit in de geschiedenis van de Spelen.
 
Het eerste deel van de ceremonie zette meteen de toon. Na een spectaculair vuurwerk gingen de lichten uit in het stadion. Meer dan tweeduizend traditionele slagwerkers (2008 om precies te zijn) werden daarna verlicht. Het werd een spel van klank en licht met spots die aan en uit gingen en trommelstokken die licht gaven, gepaard met een kolossale gesynchroniseerde choreografie, allemaal terwijl een tekst van Confucius gereciteerd werd. Goed om zowel de toeschouwers in het stadion als de kijkers thuis kippenvel te bezorgen.

Barcelona 1992

Het boogschieten is een van de oudste disciplines op de Olympische Spelen en in Barcelona werd op spectaculaire wijze hommage gebracht aan de sport. Toen het moment aangebroken was om volgens de tradities de olympische vlam aan te steken, werd de toorts door een trotse atleet het stadion in gedragen. Hij klom op een podium, waar Antonio Rebollo, een Spaanse boogschutter hem opwachtte. De pijl werd aangestoken met een olympisch vuur en Rebollo vuurde die af richting de vuurschaal, die prachtig ontsteekt. Het iconische beeld zal veel Spanjaarden nog lang bijblijven.

Sydney 2000

Voor deze Olympische Spelen op de overgang naar het nieuwe millennium besloot Sydney om hulde te brengen aan de geschiedenis van Australië. De ceremonie zat tjokvol symbolen uit het land, zoals de oceaan, de fauna en flora. Er waren ook verwijzingen naar de Aboriginals te bespeuren, onder meer in de vorm van traditionele gezangen en dansen.
 
Maar het eerste deel van de ceremonie was nog het impressionantste. Een paardrijder rijdt naar het midden van het stadion, eerst alleen, dan gevolgd door 120 andere paardrijders die samen een fantastisch schouwspel opvoeren. Daarna schikten de paardrijders zich in de vorm van de vijf olympische ringen. De hele scène was een verwijzing naar Stock Horse, een Australische paardenrace die bekend staat om de extreme moeilijkheidsgraad en de vinnigheid en moed van zowel de paarden als de rijders.

Los Angeles 1984

De Amerikanen hebben altijd al een zwak gehad voor nieuwe technologieën, dus voor de openingsceremonie in 1984 toonden ze maar al te graag hun passie. Toen het spektakel al enkele minuten bezig was, wendden alle blikken zich ineens tot de ingang van het stadion. Bovenaan de trappen stond Bill Suitor klaar om een vlucht te maken met een uniek toestel: een jet pack! De piloot gaf gas en vloog op enkele meters hoogte tot in het midden van het stadion. Na de stunt landde hij zacht op een doelwit op de grond. De verbluffende scène hoorde thuis in een futuristische Hollywoodfilm, maar van de stad van de cinema verwachtten we niets anders.
 
Bekijk de openingsceremonie van de Olympische Spelen op vrijdag vanaf 12u45 op Canvas en vanaf 13u30 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top