Voel de spanning van de eerste maanlanding met ‘The Day We Walked on the Moon’

21 juli 1969 staat voor altijd in de geschiedenisboeken als de dag waarop we als mensheid een enorme sprong vooruit maakten en voor het eerst op de maan rondwandelden. Naar aanleiding van de 52ste verjaardag van die historische dag kan je op VTM 4 kijken naar de documentaire ‘The Day We Walked on the Moon’.

Vandaag 52 jaar geleden zette Neil Armstrong als de eerste mens ooit een voet op de oppervlakte van de maan en sprak hij de intussen emblematische woorden: “That’s one small step for a man, one giant leap forward for mankind.” Een kwartier later stapte ook Buzz Aldrin uit de maanlander. Michael Collins bleef achter in de commandomodule, waarvan de landingsmodule zo’n 100 kilometer voor het doelwit was afgescheiden.
 
Op de aardbol hielden op dat moment miljoenen toeschouwers hun adem in, op Mission Control in Houston kregen de technici net geen zenuwinzinking. Zoals we intussen weten, was de maanmissie in de zomer van 1969 een groot succes, maar toen was iedereen zich er goed van bewust dat het net zo goed elk moment fout kon lopen. Bovendien verliep de missie helemaal niet zonder problemen of risico’s.

Van woord tot daad

De documentaire ‘The Day We Walked on the Moon’ neemt ons terug mee naar die zomer en de enorme spanning die overal ter wereld, maar vooral in Mission Control en in de huiskamers van de astronauten te voelen was. Met geremasterde beelden van binnen de controlekamer, in de ruimte en in de huizen van de families van de astronauten laat deze special je die spannende dag opnieuw beleven. De unieke beelden gaan gepaard met interviews die je al het nodige inzicht verschaffen in hoe de landing op de maan beleefd werd.
 
Van de eerste keer dat John F. Kennedy in 1961 de wens publiek maakte om als eerste wereldmacht een voet te zetten op de maan tot de dag waarop Neil Armstrong zijn gevleugelde woorden mocht uitspreken: het is allemaal beklijvend in beeld gebracht door regisseur John Moulson, die onder anderen Michael Collins (die enkele maanden geleden overleed) en de zonen van de andere astronauten voor de lens kreeg. De film kwam eerst uit naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de maanlanding.
 
Bekijk ‘The Day We Walked on the Moon’ op woensdag 21 juli om 22u40 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top