Gevoelige troubadour Tom Helsen wordt 45

Vandaag blaast de Keerbergse zanger Tom Helsen 45 kaarsjes uit, en laat dat voor Proximus Pickx de ideale gelegenheid zijn om terug te blikken op de carrière van de man die met Engelstalige liedjes bekend werd, maar het tegenwoordig in eigen taal doet. Momenteel reist hij het land af met zijn nieuwe album ‘Zin Om Je Tom Helsen’.

We hoorden voor het eerst van Tom Helsen in 1996, toen hij succesvol deelnam aan Humo’s Rock Rally. In de finale scoorde hij betere punten dan An Pierlé en het Arid van Jasper Steverlinck, maar moest hij toch genoegen nemen met een tweede plaats. Winnaar van dat jaar was Novastar.
 
Het zou daarna nog even duren vooraleer Tom Helsen alomtegenwoordig werd op de radio. Tussen 1998 en 2004 bracht hij drie albums uit, maar pas met zijn vierde worp leerde het grote publiek hem kennen. Op dat album uit 2007, met de titel ‘Hillite Hotel’, stonden de hitsingles ‘Sun In Her Eyes’ en ‘Change Yourself’, goed voor de definitieve doorbraak.
 
Helsen bleef in de jaren nadien naarstig muziek maken en bouwde een schare trouwe fans op. Intussen is hij een vaste waarde geworden op het Vlaamse liedjesparcours, en ook al scoorde hij na 2008 geen echte monsterhits meer, bleef hij een echte publiekstrekker op de podia.

Nederlandstalig

Met uitzondering van enkele zeldzame nummers, zong Tom Helsen altijd in het Engels, maar op zijn album ‘Zin Om Je Tom Helsen’ (toegegeven, een heerlijk toepasselijke woordspeling na een coronajaar) doet hij het volledig in het Nederlands. Dat maakt zijn nieuwe liederen persoonlijker en introspectiever dan ooit. En dat vertaalt zich in enkele succeshits. Het nummer ‘Telescoop’ kwam enkele weken de top 10 binnen in de Vlaamse top 50 en ‘Draken’ behaalde even de 11de plaats.
 
Tom Helsen doorkruist momenteel het land om de nummers van ‘Zin Om Je Tom Helsen’ live te brengen. Voor liefhebbers van het betere Nederlandstalige lied zeker een aanrader.

Succesvolle samenwerkingen

Op het nieuwste album staan enkele samenwerkingen, bijvoorbeeld met Mich Walschaerts van Kommil Foo of Kim Konings, een onbekende die een oproep van Tom Helsen beantwoordde. Wij blikken graag nog eens terug naar een andere samenwerking, met (toen ex-Hooverphoniczangeres) Geike Arnaert. Ze maakten samen het themalied voor Music For Life 2008, genaamd ‘Home’.
 
Dat was een klein jaar nadat Helsen met ‘Sun In Her Eyes’ en ‘Change Yourself’ zijn echte intrede had gemaakt in de Vlaamse muziekwereld. Het duet stond vijf weken lang op één in de Ultratop 50 en is daarmee tot op heden de best scorende single van de zanger, voor die eerste twee grote successen en ‘Night and Day’, een samenwerking met Regi.

Muziek

Bekijk alles
Top