De affiche van de finale van de NBA is best verrassend, maar dat kan zonder twijfel een razendspannende wedstrijd opleveren. Terwijl de Suns op eigen veld het verschil maakten en de eerste twee wedstrijden wonnen, zetten de Bucks nadien de stand terug gelijk. Het is dan ook moeilijk inschatten wie met de winst aan de haal gaat in de volgende confrontaties.
 
Kenners van de Amerikaanse basketbalcompetitie schatten de finale tussen beide ploegen als onaantrekkelijk in, maar na vier wedstrijden kan die conclusie rechtstreeks de vuilnisbak in. Elk van de wedstrijden leverde spannende rally’s op, daarbij werd duidelijk dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn. In de eerste wedstrijd blonk Chris Paul uit met 32 punten en 9 assists. Als je weet dat Paul voor het eerst in zestien jaar nog eens een NBA-finale speelde, dan weet je hoe verrassend de man uit de hoek kan komen. Ook Devin Booker en Deandre Ayton leverden toen een solide prestatie. In de tweede wedstrijd waren het Devin Brooker (31 punten) en Mikal Bridges (27 punten) die het verschil maakten. En dat ondanks de prestatie van doelpuntenmachine Giannis Antetokounmpo, die de Bucks met in totaal 42 punten niet naar de overwinning kon loodsen.
 
Reactie van de Bucks!
 
Na de 2-0 voorsprong van Phoenix moesten de Bucks terug achtervolgen. In eigen huis moesten ze straf uit de hoek komen, om de titel niet te verliezen aan de Suns. En die reactie kwam er in Game 3. Antetokounmpo, tweevoudig MVP, loodste zijn team opnieuw met een recordscore van 41 punten naar de overwinning. Hij deed dat na 13 rebounds en 6 assists en wordt daarmee de tweede speler na Shaquille O 'Neal die in twee opeenvolgende wedstrijden meer dan 40 punten scoort.
 
Maar ook in de vierde wedstrijd moesten de Bucks alle zeilen bijzetten om de Suns van een derde overwinning te houden. In deze wedstrijd konden Khris Middleton voor Milwaukee en Devin Booker voor de Suns uitblinken. Booker maakte 42 punten en haalde zo een record van 542 punten in de play-offs. Uiteindelijk waren de prestaties van Middleton en co voldoende om ook de vierde wedstrijd te winnen. De stand staat terug gelijk, alles is terug naar af. 
 
Dat de Suns in de laatste twee wedstrijden minder goed presteren, valt te verklaren door de mindere prestatie van hun sterspeler Chris’ Paul, ofwel ‘CP3’. In de laatste drie wedstrijden verloor hij tot vijftien keer een balduel. In de vierde wedstrijd scoorde hij ook ‘slechts’ tien punten, al is dat natuurlijk relatief. Bovendien maakte de coach van de Bucks, Mike Budenholzer, een aantal tactische aanpassingen. Daardoor is Paul bijna altijd gedekt door een of meerdere verdedigers, vaak is dat de enorme reus Jrue Holiday. Daardoor komt de 36-jarige veteraan moeilijker tot scoren. Ook wij zijn benieuwd hoe de Suns hun sterspeler opnieuw beter zullen uitspelen aan de hand van een aantal tactische verschuivingen.
 
Wie trekt in deze finale aan het langste eind? Volg de NBA Finals op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.
 
Het programma van de NBA Finals:

Zondag 18 juli 3 uur: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks
Woensdag 21 juli 3 uur: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns
Vrijdag 23 juli 3 uur: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks