BNXT League, wat brengt het nieuwe basketbalkampioenschap met Nederlandse én Belgische clubs ons?

Basketbal |
Het Belgisch kampioenschap basketbal zal er vanaf volgend seizoen anders uit gaan zien door de fusie met de Nederlandse competitie. Proximus Pickx geeft tekst en uitleg bij het nieuwe format. 
 

Door Proximus

Deel dit nieuws

De organisatie van de BNXT League heeft meer details vrijgegeven over hoe de nieuwe competitie tussen Belgische en Nederlandse clubs in zijn werk zal gaan. Het idee achter de fusie is het streven naar een hoger spelniveau door de competities samen te voegen, terwijl er wel nog steeds nationale kampioenschappen doorgaan. Uit Nederland nemen 12 teams deel, ons land doet met 10 clubs mee aan de competitie die op 24 september van start gaat. 
 
Voor die officiële start van de competitie vindt ook de BNXT Supercup plaats, dat de Belgische kampioen Oostende uitspeelt tegen de Nederlandse kampioen Leiden. De wedstrijd vindt op 11 september plaats in Den Bosch en zal dienen als aperitief vooraleer het echte geweld enkele weken later van start gaat.
 
Verschillende fasen in de competitie

BNXT zal in vier verschillende fasen gespeeld worden. De eerste fase wordt op nationaal niveau betwist. Daarbij spelen Belgische en Nederlandse teams een kampioenschap van 18 wedstrijden in eigen land. De laatste speeldag van dat eerste deel van de competitie staat op 29 januari gepland. Een week later volgt het tweede deel, de BNXT All Star Game die de beste clubs uit de vorige ronde samenbrengt. Daarnaast wordt het tweede deel aangedikt met extra toernooien zoals een ’skill-challenge’, een 3-puntencompetitie en een dunktoernooi. 
 
Nadien volgt het internationale deel van de competitie in twee verschillende divisies. De beste teams spelen in Elite Gold, de iets minder goede teams spelen in Elite Silver. De beste vijf clubs van elk land mogen in de Elite Gold starten, de andere teams worden naar de Elite Silver doorverwezen. In de Elite Silver komen vijf Belgische en zeven Nederlandse clubs aan bod, elk van hen zal 10 wedstrijden spelen. Na Elite Silver zit het seizoen er voor de twee laatste clubs op. 
 
Twee keer zoveel play-offs

Na die tweede fase volgt opnieuw een nationale competitie. De 5 Elite Gold-clubs en de best gerangschikte Elite Silver-clubs zullen in eigen land strijden voor de nationale play-offs. De twee hoogst gerangschikte clubs van elk land mogen rechtstreeks naar de halve finales waarin een best- of 5 gespeeld wordt. De andere clubs moeten eerst nog kwartfinales spelen. Dit deel van de competitie gaat op 3 mei van start en zal eindigen op 29 mei met een finale van de play-offs. 
 
Gelijktijdig met de nationale play-offs zullen ook de BNXT-play-offs plaatsvinden. Daarin staan de Elite-Silver-clubs die niet gekwalificeerd zijn voor de nationale play-offs aan de start. De winnaars van die BNXT-play-offs gaan door naar een volgende ronde, waarin ze de verliezende clubs van de nationale play-offs treffen. De landskampioenen komen pas op het einde van de internationale play-offs aan bod, pas in de vijfde ronde. De laatste twee teams treffen elkaar in de finale van de BNXT-League, waarin de kampioen wordt bekroond. Het einde van de competitie staat gepland op 11 juni. 
 
De BNXT Basketball Awards, het gala-evenement van het seizoen, ter ere van de beste spelers, coaches en scheidsrechters uit beide landen, vinden plaats op zaterdag 30 april. De competitie bezorgt de clubs en spelers een erg drukke agenda, maar zou hen in staat moeten stellen om naar een hoger niveau te stijgen. Het valt nog te bezien of het de Belgen of de Nederlanders zijn die deze eerste editie van de BNXT League zullen domineren.
 
Volg het beste van de BNXT League op Pickx+ Sports 1 met de All Sports-optie van Proximus Pickx. Tot de start van de competitie kan je basketbalnieuws volgen op Proximus Pickx.
 
Het programma voor de eerste dag van BNXT League op 24 september om 20u30:
  • Hubo Limburg United vs Telenet Giants Antwerp
  • Kangoeroes Basket Mechelen vs Spirou Basket Charleroi
  • Okapi Aalst vs Liège Basket
  • Belfius Mons-Hainaut vs Stella Artois Leuven Bears
  • Phoenix Brussels Basketball vs FILOU Oostende

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top