Dit zijn de strafste verhalen en potentiële winnaars van het filmfestival van Cannes

Films |

Juryvoorzitter Spike Lee heeft een jaar langer geduld moeten hebben, maar komend weekend mag hij eindelijk de prijzen uitdelen van de 74e editie van het filmfestival van Cannes. Proximus Pickx overloopt samen met jou wat Lee misschien nog niet heeft meegekregen en welke films hij zeker in overweging moet nemen.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Nadat er vorig jaar geen editie werd georganiseerd, haalt de Franse en internationale filmwereld dit jaar opgelucht adem omdat hun jaarlijkse hoogmis wel kon doorgaan. President Macrons vizier reikte net niet tot in Cannes dat betekent dat er opnieuw zien en gezien kon worden, prachtige films werden vertoond en af en toe een traantje werd weggepinkt.

 

Matt Damon in tranen

Vraag dat maar aan de Amerikaanse acteur Matt Damon die na een staande ovatie voor zijn film ‘Stillwater’ (2020) in tranen uitbarstte nadat hij een staande ovatie kreeg van het aanwezige publiek. “Ik was een beetje overdonderd”, stelde de 50-jarige acteur tegenover Amerikaanse media. “Ik was blij dat we eindelijk uit de coronasituatie konden komen.”

Niet enkel Matt Damon kreeg een staande ovatie. De Belgische regisseuse Laura Wandel kreeg er ook één en dat voor maar liefst zeven minuten lang. Ze kreeg de handen op elkaar voor haar film ‘Un Monde’ (2020), een film waarin ze de harde wereld van de speelplaats op een schitterende wijze weergeeft.

Wie ook een traan kon wegpinken, maar dat niet deed, is de Amerikaanse actrice Jodie Foster. Zij kreeg van de Cannes-jury een ere-Palm omwille van haar “briljant artistiek parcours, een zeldzame persoonlijkheid en een discreet maar duidelijk engagement voor de grote thema's van onze tijd”. Foster was eregast tijdens de openingsceremonie en vertelde via een perscommuniqué dat ze “enorm geflatteerd” was dat de jury van Cannes aan haar gedacht had.

 

De kanshebbers

Terug naar de films dan. Volgens kenners en critici zijn er dit jaar geen grote favorieten. Al zijn er wel enkele films die met flink wat aandacht gaan lopen. ‘Benedetta’ (2021) bijvoorbeeld van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. In dit romantisch drama met de Belgische actrice Virginie Elfira zien we hoe een Italiaanse non langzaam maar zeker in het reine komt met haar lesbische geaardheid. Verhoeven had de film al twee jaar geleden gedraaid, maar besloot om te wachten op de heropening van Cannes om deze film op de wereld los te laten. Of Verhoeven ook in de prijzen zal vallen met ‘Benedetta’ valt nog af te wachten.

Hij zal immers stevige concurrentie krijgen van ‘Annette’ (2021), de film van de Franse regisseur Leos Carax die deze editie van het filmfestival mocht openen. In deze rockopera, die deels gedraaid werd in Vlaanderen, zien we hoe een stand-up comedian en een operazangeres een dochtertje krijgen, maar vervolgens geconfronteerd wordt met een nieuwe werkelijkheid. Opvallend, de Vlaamse acteur Wim Opbrouck en Brusselse zangeres Angèle spelen ook een kleine rol in deze film.

Als Leos Carax de hoofdvogel niet afschiet, dan misschien wel Wes Anderson. Anderson levert met ‘The French Dispatch’ (2021) wederom een schitterende prent af waarin hij een ode brengt aan de journalistiek via een Amerikaanse redactie in het fictieve Franse stadje ‘Ennui-sur-Blasé’. De commentaren zijn lovend en de namen die op de poster prijken, klinken veelbelovend. Want wat dacht je van Brad Pitt, Natalie Portman, Owen Wilson, Bill Murray, Léa Seydoux, Tilda Swinton en Adrien Brody.Ianthe en Dena op de rode loper

Meer nieuwtjes recht van de rode lopers in Cannes krijg je dankzij de Cannes Special van ‘Fresh Screens’, gepresenteerd door Ianthe Tavernier en exclusief te bekijken op Pickx+. Samen met haar Franstalige collega Dena trok Ianthe naar het filmfestival om ons mee te laten genieten van de premières, de sterren, de persconferenties en de interviews. Van meer informatie over de openingsfilm ‘Annette’ tot interviews met acteurs als Vanessa Paradis en blikken achter de schermen bij de films die door Proximus gecoproduceerd werden: bij deze bijzondere aflevering van ‘Fresh Screens’ zit je op de eerste rij in Cannes.
 
Ontdek de 'Fresh’ Cannes Special op 17 juli om 22u30 Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx! Meer info over de tv-optie vind je terug op onze site.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top