Belgische atleten om te volgen in Tokio: Nafi Thiam

Sport |
Doet Nafi Thiam haar prestatie van Rio 2016 ondanks blessureleed over? Op 23 juli gaan de Olympische Spelen van start. Proximus Pickx overloopt de grootste medaillekanshebbers. Vandaag: Nafi Thiam.
 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Als jongste medaillewinnares op de zevenkamp tijdens een Olympiade ging Nafi Thiam vijf jaar geleden met goud naar huis vanuit Rio. Met persoonlijke records op vijf van de zeven disciplines, presteerde ze beter dan iedereen verwachtte. Toen beslist werd dat Thiam de vlaggendraagster op de slotceremonie mocht zijn, vond elke sportliefhebber dat meer dan terecht. 
 
Vijf jaar en heel wat medailles op Europese- en wereldkampioenschappen later, is het minder duidelijk of de atlete alle tegenstand op de Olympische Spelen in Tokio zal wegblazen. Na haar gouden medaille op de Spelen won ze ook nog goud op het Wereldkampioenschap in Londen in 2017. Een jaar later blonk ze nog eens uit, ditmaal op het Europees kampioenschap in Berlijn, waar ze eveneens met goud naar huis ging. 
 

Blessureleed

In de laatste aanloop naar de Spelen, deden vaak geruchten over kleine blessures en andere problemen de ronde. Links en rechts werd gezegd dat Thiam niet op hoog niveau presteerde en dat haar conditie die van 2018 nog niet evenaarde. Eind juni liep de titelverdedigster van Rio 2016 een trainingswedstijd in Luik. Op de 100 meter horden eindigde ze als derde in 13.64, zo’n 3 tienden boven haar persoonlijk record. Dat ze toen geen wereldtijd liep, erkende Thiam achteraf wel. Volgens de atlete werkt ze toe naar een doel en zal ze in de best mogelijke conditie starten in Tokio. 
 
Eerder dit jaar kampte Thiam ook met knieproblemen, maar die zijn nu helemaal van de baan. “Het was geen makkelijk jaar, maar ik ben goed omgegaan met kleine fysieke probleempjes. Ik heb enkel een heilige schrik voor blessures, dat het ergste zou kunnen gebeuren in het zicht van de Spelen. Niet dat daar een reden toe is”, vertelt ze na haar wedstrijd aan Het Nieuwsblad. 
 

Britse als grootste concurrent

Niet alleen haar knie, maar ook haar elleboog speelde Thiam de voorbije jaren parten. Elke atletiekliefhebber kan zich wellicht nog de beelden uit Het Journaal herinneren waarbij we zagen dat een enorme pijnscheut Thiam tartte tijdens het speerwerpen. Al enkele jaren zorgt die elleboog ervoor dat Thiam niet op het hoogste niveau kan presteren in het speerwerpen, tot op vandaag. Dat blessureleed is volgens de Naamse voorbij.
 
In de voorbije twee jaar zagen we onze landgenote en grootste kanshebber op een Olympische medaille nog niet echt op het internationale strijdtoneel verschijnen. Veel wedstrijden werden afgelast en anderzijds waren er ook die blessures waar Thiam mee moest afrekenen. Met welke conditie ze naar Japan zal afreizen, blijft voorlopig dus gissen.
 
Thiam staat al enkele jaren aan de top van de zevenkamp, maar moest in 2019 op het WK in Doha wel de Britse Katarina Johnson-Thompson voor zich dulden. Die raakte vorig jaar wel geblesseerd aan haar achillespees, maar kon de voorbereidingen op Tokio 2020 net op tijd hervatten. Onze landgenote hoopt op een mooi duel. De zevenkamp gaat in Tokio door op woensdag 4 en donderdag 5 augustus .
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top