De beste rollen van Adrien Brody: karakterkop en veelzijdig acteur

Films | In het gevoelige oorlogsepos ‘The Pianist’ zette Adrien Brody een van zijn beste rollen ooit neer, waarvoor hij terecht beloond werd met een Oscar voor beste acteur. Maar Brody heeft wel meer glansprestaties afgeleverd, gaande van een maffioso tot een interpretatie van Salvador Dali.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vaak zijn regisseurs op zoek naar echte karakterkoppen om hun film te dragen. Adrien Brody is er zo eentje. De Amerikaanse acteur met Pools-Hongaarse roots koppelt daar dan nog eens een natuurlijke flair voor de camera aan. Wellicht geërfd van zijn moeder, Sylvia Plachy, een bekende fotografe.

Brody (48 intussen) kende zijn grote doorbraak in de cinema op zijn 29ste: toen hij in ‘The Pianist’ in de huid kroop van de Poolse pianist Wladyslaw Szpilman, overlever van het getto in Warschau tijdens het Naziregime. De film van de gevierde én verguisde regisseur Roman Polanski won in 2002 de Oscar voor beste film en Adrien Brody kreeg het beeldje als beste acteur - als jongste acteur ooit. Velen dachten aan een veel te vroeg gekomen piekmoment waar hij nooit meer aan zou kunnen tippen, maar dat verliep anders: Brody speelde nog tal van fantastische rollen. Zoals deze…

King Kong

In deze remake van de filmklassieker ‘King Kong’ vertolkt Brody een van de hoofdpersonages: Jack Driscoll. Een schrijver die samen met de actrice Ann Darrow (gespeeld door Naomi Watts) op expeditie trekt naar een eiland. Het duurt niet lang voor een romance bloeit tussen die twee. Tot Darrow op het eiland gekidnapt wordt door inheemse bewoners, als offer aan een reusachtige aap, King Kong dus. Jack Driscoll denkt dat hij zijn geliefde kwijt is, tot King Kong in New York opduikt. Een heroïsche strijd tussen de toneelschrijver en het grote beest met de gigantische klauwen eindigt in een overwinning voor die eerste.

Er kwam flink wat kritiek op de casting van Adrien Brody als held van deze klassieker, omdat hij met zijn sip gezicht weinig heldhaftigheid zou uitstralen, maar uiteindelijk oogstte de acteur toch applaus voor de manier waarop hij zijn eerste hoofdrol in een blockbuster vertolkte. De film van Peter Jackson deed het bovendien uitstekend aan de kassa's.

The Darjeeling Limited

De eerste keer dat Adrien Brody samenwerkte met regisseur Wes Anderson. Dat beviel beide zo goed dat er nadien nog drie films volgden: ‘Fantastic Mr Fox’, ‘Grand Budapest Hotel’ en het nog te verschijnen ‘The French Dispatch’. De film deed het vooral goed bij de recensenten en groeide uit tot een soort cultklassieker.

Brody was met zijn bijzondere uiterlijk en mimiek dan ook uitstekend gecast voor de rol van Peter Whitman, die met zijn twee broers (gespeeld door Owen Wilson en Jason Schwartzmann) door het Indische landschap trekt aan boord van een trein, the Darjeeling Limited. De broers hebben elkaar een jaar niet meer gezien en zetten de hele trein op stelten. De conversaties en cameravoering is vintage Wes Anderson, met veel oog voor kleuren en vreemde situaties.

Midnight in Paris

In deze Woody Allen-prent kruipt Brody zowaar in de huid van de beroemde schilder Salvador Dali. Het mag dan geen hoofdrol zijn, de passage van Brody blijft hilarisch. In een Parijse bistro onderhoudt hij samen met Man Ray en Luis Buñuel het hoofdpersonage Gil over de kop van een neushoorn en de schoonheid van een mislukte relatie, inclusief een faux french-accent.

Gil dwaalt enkele nachten door de straten van de Franse hoofdstad en elke nacht belandt hij in het verleden tussen bekende gasten. Die nacht zijn dat dus de surrealistische kunstenaars. Gezien hun achtergrond kijken ze ook helemaal niet vreemd op van het feit dat Gil uit de toekomst blijkt te komen. Het lijkt te gek voor woorden, maar onder meer dankzij een schitterende Adrien Brody komt het nog geloofwaardig over ook!


The Grand Budapest Hotel

‘The Grand Budapest Hotel’ uit 2014 werd de derde samenwerking met Wes Anderson. Brody speelt in deze surrealistische komedie ene Dmitri, de afgunstige zoon van de overleden Madame D. De film speelt zich af tijdens het interbellum, met een statig negentiende-eeuws kasteel in de bergen eigenlijk als enige echte hoofdpersonage.

Dmitri komt in conflict met Monsieur Gustave (Ralph Fiennes), de concierge van het hotel en de minnaar van zijn moeder. Hun gezamenlijke "object of affection": een verloren gewaand schilderij dat veel geld waard is.

Meer nog dan die plot zijn de personages en acteerprestaties goud waard. Niet te verwonderen als je een blik op de cast werpt: met naast Brody nog toppers als Bill Murray, Edward Norton, Léa Seydoux, Mathieu Almeric, Harvey Keitel…

Peaky Blinders

Een schrikwekkende maffioso met Italiaans accent spelen? Geen probleem voor de veelzijdige Adrien Brody. In het vierde seizoen van de Britse succesreeks ‘Peaky Blinders’ duikt hij op als Luca Changretta, de baas van een machtige Italo-Amerikaanse maffiafamilie uit New York die even orde op zaken komt stellen in Birmingham.

Brody zet Changretta neer als een ijskoude, sardonische maar tegelijkertijd elegante en charmante killer. Een ideale sparring partner voor Thomas Shelby (een evenzeer uitmuntende Cillian Murphy).Bekijk 'The Pianist' op woensdag 14 juli vanaf 21u25 op Canvas, of of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top