Team België 2020: onze medaillekandidaten in de vechtsporten

De Olympische Spelen van Tokyo 2020 gaan bijna beginnen. Een ideale gelegenheid om op te lijsten welke atleten deel uitmaken van Team Belgium 2020. In dit artikel focussen we op de atleten die zullen strijden om de knikkers in de vechtsporten: judo en taekwondo.
 

België heeft een idyllisch en mooi verleden in vechtsporten op de Olympische Spelen, vooral wat betreft judo. Ons land heeft een eeuwenoude traditie in de sport waardoor Belgische atleten al veel medailles behaalden. Sinds 1988 won ons land onafgebroken, behalve in 2008, minstens één medaille in deze discipline. 
 
Voor de Spelen, die doorgaan in Tokio, reizen vier Belgische judoka’s af naar de tatamimatten: Matthias Casse, Toma Nikiforov, Jorre Verstraeten en Charline Van Snick. In Taekwondo zal een vijfde Belgische atleet, Jaouad Achab, strijden om een Olympische medaille. Ons land is dus goed vertegenwoordigd in een sport waar anders erg veel Oost-Europeanen en Aziatische atleten goed in zijn.
 

Judo

De grootste hoop op een Belgische medaille ligt zonder twijfel bij Matthias Casse. In de gewichtsklasse onder 81 kilogram is hij simpelweg de beste ter wereld. Hij is regerend wereldkampioen en won ook de Europese kampioenschappen én de Europese Spelen van 2019. In Tokio probeert Casse dan ook de laatste ontbrekende medaille uit zijn prijzenkast te winnen: Olympisch eremetaal.
 
In de categorie -100-kilogram kan ook Toma Nikiforov een medaille grijpen. De Brusselaar heeft enkele moeilijke jaren achter de rug en wint sinds dit voorjaar eindelijk terug wedstrijden. De blessures van de voorbije jaren zijn van de baan en dat toonde hij met glans door Europees goud te pakken. Ook hij trekt dus met zelfvertrouwen naar Japan. Jorre Verstraeten staat voor het eerst aan de start van een Olympiade maar kan op de verrassing spelen. In de categorie -60-kilogram is hij een vaste waarde tussen de toppers, maar het is nog afwachten of hij dat op de Spelen kan evenaren.
 
Bij de dames komt Charline Van Snick aan de start van het judotoernooi. Ze won al brons op de Spelen van 2012 in Londen, maar had het de voorbije jaren erg moeilijk. Sinds haar sterprestatie in Londen kon ze haar vorm van weleer niet meer evenaren, maar door haar tonnen ervaring en vechtlust mogen we de Waalse niet vergeten. Ze zou namelijk niet de eerste zijn die dankzij de sfeer van de Olympische Spelen extra motivatie krijgt. 

Taekwondo

Op de Spelen van Rio in 2016 werd Jaouad Achab aangekondigd als een van onze grootste medaillekansen. Een jaar voor de Spelen werd hij wereldkampioen, maar in Rio stelde hij teleur met een vijfde plaats. Dit jaar is Achab opnieuw ambitieus. In 2019 won hij brons op de wereldkampioenschappen en goud op de Europese kampioenschappen. Daardoor blijft hij een van de sterkhouders in zijn discipline. De ervaring die hij de voorbije jaren opdeed, komt hen zonder twijfel ten goede in Tokio.

Nieuws

Bekijk alles
Top