De Ronde van Frankrijk is amper afgelopen of daar staat de Ronde van Wallonië al voor de deur. De wielerliefhebber kan uitkijken naar Fabio Jakobsen, die bijna een jaar na zijn verschrikkelijke val zich weer wil tonen.
Vorig jaar profiteerde de Ronde van Wallonië van de wijzigingen in de kalender van het wielerseizoen om een pak grote namen te verwelkomen. Zij kwamen zich toen voorbereiden op de Ronde van Frankrijk. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats na de Ronde van Frankrijk en is er ook de concurrentie van de Olympische Spelen.

Deze 42ste editie vindt plaats van dinsdag 20 tot en met zaterdag 24 juli 2021 met 5 etappes van in totaal 940 kilometer. "Ik stel me een koninklijke sprint voor aan het einde van de eerste etappe. Daarnaast verwacht ik twee meer veeleisende etappes, de tweede en derde, waar punchers en klimmers zich kunnen tonen. De laatste twee etappes zouden kunnen eindigen met een sprint van een kleine groep. De race zal heel open zijn en daarom zal de spanning en de panache er zijn!", legt wedstrijdorganisator Christophe Brandt uit.

Jakobsen wil een nieuwe start nemen

Op 5 augustus 2020 veranderde het leven van Fabio Jakobsen tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen. Hij kwam zwaar ten val door Dylan Groenewegen, waardoor Jakobsen over de vangrails vloog. Hij verloor bijna al zijn tanden en er werden maar liefst 130 hechtingen in zijn gezicht gezet. Hij werd zelfs enkele dagen in coma gehouden.

Bijna een jaar later lijkt de 24-jarige wielrenner weer voor de overwinning te willen gaan. Afgelopen april vierde hij zijn wederoptreden in de Ronde van Turkije. Vervolgens reed hij ook in de Algarve en het Critérium du Dauphiné. Na een stage in Livigno en de verlenging van zijn contract tot 2023 binnen de ploeg van Deceuninck-Quick Step, staat Fabio Jakobsen ook aan de start van de Ronde van Wallonië. Hij wil de druk opvoeren voordat hij over een paar weken in de Vuelta staat. Zijn doel zal ongetwijfeld zijn om in een massasprint zijn gevoel terug te krijgen en deze ronde leent zich daar uitstekend voor.

Hoog niveau 

Het niveau van de sprinters die dit jaar aanwezig zijn op de Ronde van Wallonië ligt ongetwijfeld lager dan in 2020, maar het zal niet makkelijk worden om er succes te boeken. Als Jakobsen opnieuw wil winnen, moet hij zich de meerdere tonen van mannen als Nizzolo, Gaviria, Pasqualon, Coquard, Kristoff, Trentin en anderen. Een zware opdracht.

Vorig jaar werd het evenement, dat toen vanwege de Covid-19-pandemie slechts 4 etappes telde, gewonnen door de Fransman Arnaud Démare.

De etappes van de Ronde van Wallonië 2021:
  • 20-07 - Et. 1: Genappe - Héron
  • 21-07 - Et. 2: Circuit Zolder
  • 22-07 - Et. 3: Plombières - Erezée
  • 23-07 - Et. 4: Neufchâteau - Fleurus
  • 24-07 - Et. 5: Dinant - Quaregnon