Deze vijf spelers verrasten vriend en vijand op het EK

Voetbal | Een groot internationaal toernooi is vaak een kans voor minder bekende spelers om in de schijnwerpers te staan. De grote inzet en de trots om voor hun land uit te komen zijn factoren die er voor kunnen zorgen dat bepaalde spelers boven zichzelf gaan uitstijgen. Deze spelers wisten te schitteren op EURO 2020.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pedri

We kenden het talent en de potentie van het nieuwe goudklompje van FC Barcelona al. Pedri speelde een uitzonderlijk seizoen in Catalonië, waar hij een zeldzaam lichtpunt was bij Barça. Op 18-jarige leeftijd bevestigde de man, die als de opvolger van Andrés Iniesta wordt aanzien, zijn talent op het EK. Als basispion op het middenveld van Spanje liet hij zien dat hij een uitzonderlijk talent is. Pedri liet zich opmerken inzake balrecuperatie, technisch vermogen en precieze passing.

Zijn statistieken op het EK waren fenomenaal: 91% succesvolle passes, 25 veroverde ballen, 25 gewonnen duels gewonnen en 11 kansen gecreëerd, waaronder drie grote kansen. Ten slotte is Pedri de speler met de meeste passes in het laatste derde deel van het veld: 177 van de 200. Bondscoach Luis Enrique was bijzonder lovend. "Ik heb nog nooit een achttienjarige speler zien doen wat hij doet, zelfs Andrés Iniesta niet. Zijn prestaties, het lezen van het spel, zijn vermogen om de ruimtes te vinden, zijn kwaliteit, zijn persoonlijkheid… Het is ongelooflijk."

Leonardo Spinazzola

De 28-jarige linkerflankverdediger was één van de hoekstenen van het succes van Italië. De speler van AS Roma deed de tegenstander veel pijn met zijn loopvermogen en dribbels. Hij zorgde voor twee assists en tegen België wist hij Romelu Lukaku alsnog van de 2-2 te houden.

Spinazzola werd twee keer tot man van de match uitgeroepen. Hij nam op dit EK wraak, nadat hij de afgelopen jaren met het nodige blessureleed sukkelde. De door Juventus opgeleide speler leek via EURO 2020 weer een nieuwe start te kunnen maken, maar tegen België sloeg in de kwartfinales het noodlot opnieuw toe. Hij liep er een gescheurde achillespees op en daardoor is hij wellicht weer zes maanden buiten strijd.

Patrick Schick

Tot op de dag van vandaag is de Tsjech nog steeds co-topschutter op het EK, samen met Cristiano Ronaldo. Met zijn vijf goals zorgde de aanvaller er mee voor dat Tsjechië een verrassing werd op het toernooi. Ze haalden immers de kwartfinale. Patrick Schick maakte vooral indruk met zijn fantastisch doelpunt tegen Schotland. Hij trof vanop maar liefst 45 meter raak en het doelpunt maakt een grote kans om uitgeroepen te worden tot het mooiste doelpunt van het EK.

Schick brak doorbij Sampdoria, maar wist zich nadien niet echt door te zetten bij AS Roma en RB Leipzig. Hij speelt nu voor Bayer Leverkusen. Bij Tsjechië wordt de 25-jarige de erfgenaam van Milan Barros. Laatstgenoemde werd in 2004 met 5 doelpunten gekroond tot topscorer van het EK in Portugal. Schick is in de running om in zijn voetsporen te treden.

Mikkel Damsgaard

De 21-jarige Deen is waarschijnlijk de grootste revelatie van EURO 2020. Hij had vanaf het begin van het toernooi de moeilijke taak om spelverdeler Christian Eriksen te vervangen, en hij deed dat op briljante wijze. Hij wist in elke wedstrijd van Denemarken zijn stempel te drukken. Met zijn passie, zijn techniek en zijn doelgerichtheid werd hij een gesel voor elke defensie. Hij was goed voor een assist en scoorde twee goals, waaronder een schitterende vrije trap tegen Engeland in de halve finale.

Voor het EK was Damsgaard nog een onbekende speler bij het grote publiek. In september 2020 haalde Sampdoria hem weg bij FC Nordsjælland. In zijn eerste jaar in de Serie A trof hij twee keer raak en gaf hij vier assists. In november 2020 kreeg hij zijn eerste selectie voor Denemarken en slechts enkele maanden later is hij al de toekomstige ster van het Deense voetbal.

Denzel Dumfries

Het vinden van een zeer goede flankverdediger is niet altijd even makkelijk voor de grote Europese ploegen. Na dit EK zal Denzel Dumfries ongetwijfeld op veel verlanglijstjes staan. De 25-jarige Nederlander heeft zich immers laten opmerken als één van dé troeven van Oranje.

De rechtsachter toonde zich zeer solide op defensief vlak en aanvallend toonde hij ook over heel wat kwaliteiten te beschikken. Met zijn enorm loopvermogen deed hij de tegenstander bijzonder veel pijn. Dumfries scoorde zelfs twee keer. De Nederlander heeft een apart verhaal. Op 17-jarige leeftijd begon hij te spelen voor het nationaal team van Aruba, het Nederlandse eiland waar hij werd geboren. Maar het jaar daarop sloot hij zich aan bij de selectie van de U21 van Nederland, tot grote vreugde van heel het land.

Volg de finale van het EK 2020 tussen Italië en Engeland op zondag 11 juli vanaf 20u20 op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top