De NBA Finals zijn in de nacht van dinsdag op woensdag van start gegaan met een succes voor de Suns. Chris Paul en Devin Booker werden aanzien als de topspelers die op de afspraak zouden zijn, maar ook Deandre Ayton zette zijn goede vorm verder in de eerste wedstrijd.
Het is bijzonder moeilijk om het vervolg van deze NBA Finals te voorspellen. De finale is zo onverwacht dat hij alle kanten op kan. Giannis Antetokounmpo leek te gaan ontbreken door een blessure, maar was toch van de partij. De Griek heeft een lange weg afgelegd nadat hij afgelopen woensdag zijn knieblessure opliep tijdens Game 4 tegen Atlanta. Hij speelde toch en scoorde 20 punten en verzamelde 17 rebounds. Maar dat was niet genoeg, want Phoenix nam de leiding door de opener met 118-105 te winnen.

Een geweldige Chris Paul was nog maar eens outstanding voor zijn team door 32 punten te scoren in zijn eerste wedstrijd ooit in de NBA Finals. Devin Booker was minder fortuinlijk ondanks zijn 27 punten, maar met een 8/21 op schoten. Achter dit duo staat Deandre Ayton, die een essentiële pion van het team is geworden met een enorme double-double van 22 punten en 19 rebounds. De Bahamaanse spil zou wel eens de X-factor van deze NBA Finals kunnen worden.

Gedraft voor Doncic

The Suns krijgen zo eindelijk de speler te zien die hun eerste keuze was in de Draft van 2018. Hij werd toen gekozen voor Luka Doncic, Trae Young en anderen. Het talent moet er dus zijn. Zijn eerste seizoen was veelbelovend, maar het tweede seizoen begon dramatisch. Ayton werd 25 wedstrijden geschorst na een positieve dopingtest, nadat hij betrapt werd op het gebruik van een vochtafdrijvend middel.

Dit seizoen vormt de 22-jarige speler een prima duo met Chris Paul. Na een zeer goed regulier seizoen krikte Ayton zijn niveau nog wat op tijdens de play-offs waar hij met name een beslissend punt scoorde in Game 2 van de Western Conference-finale tegen de Clippers. Met nog 0,9 seconden te gaan, klom Ayton hoger dan alle anderen en scoorde via een alley-oop na een goede pass van Jae Crowder.

Een bijna perfecte eerste wedstrijd

In zijn eerste wedstrijd in de NBA Finals was Ayton goed voor 22 punten met 8/10 op schoten, 19 rebounds, 1 onderschepping en hij verloor 0 keer de bal. Deandre Ayton was niet alleen alomtegenwoordig in de aanval, maar hij wist ook de aanvallen van Giannis Antetokounmpo goed af te houden. Twee spierbundels tegenover elkaar.

We staan hiermee nog maar aan het begin van de serie. We kijken nu al uit naar het vervolg. Het valt nog af te wachten hoe de Bucks van Mike Budenholzer zich zullen aanpassen om Ayton aan banden te leggen.

De NBA-finale is integraal te volgens op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus.

Het programma van de NBA Finals:
  • Vrijdag 9 juli: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks
  • Maandag 12 juli: Milwaukee Bucks – Phoenix Suns
  • Donderdag 15 juli: Milwaukee Bucks – Phoenix Suns
  • Zondag 18 juli: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks
  • Woensdag 21 juli: Milwaukee Bucks – Phoenix Suns
  • Vrijdag 23 juli: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks