Deze play-offs van 2021 zijn bijna een terugkeer naar een normale editie, nadat ze vorig jaar in de bubbel in Orlando werden afgewerkt. Maar dit seizoen zijn het blessures die de slotfase van het kampioenschap verstoren met de vele topspelers die in de ziekenboeg belanden.
In de nacht van dinsdag op woensdag namen Atalanta en Milwaukee het tijdens hun vierde wedstrijd tegen elkaar op. De Bucks beginnen in het derde kwartier terug in de wedstrijd te komen, maar bij een verdedigende actie kwam Giannis Antetokounmpo ten val en de tweevoudig MVP greep meteen naar zijn linkerknie.

De beelden bevestigden het slechte nieuws. Hij zakte door zijn knie en de Griek strompelde moeizaam de kleedkamer in. Nadien volgde de verwachte mededeling dat zijn wedstrijd voorbij was. Uit onderzoek bleek op woensdag dat de kniebanden niet geraakt zijn, maar het is niet bekend of Giannis Antetokounmpo dit seizoen nog in actie zal komen.

Een blessurgolf in de NBA

De blessure van de Bucks-speler maakt de lijst van geblesseerde spelers steeds langer. Eerst was er de enkelblessure van Donovan Mitchell (Jazz), die hij opliep aan het einde van de reguliere competitie. Daardoor miste hij het begin van de play-offs. We voegen Mike Conley aan dat lijstje toe, ook bij Jazz, die 6 wedstrijden miste na een hamstringblessure. Er was daarnaast ook Anthony Davis, die geblesseerd geraakte tijdens de reguliere competitie, maar ook een blessure opliep in de eerste ronde van de play-offs. Bij de Lakers liep LeBron James dit seizoen dan weer een flinke enkelblessure op.

Er waren ook Kawhi Leonard (Clippers - knie), Joel Embiid (Sixers - knie), James Harden (Nets - hamstrings), Kyrie Irving (Nets - enkel), Jaylen Brown (Celtics - pols) en Trae Young (Haviken - voet). En we vermelden hier alleen de supersterren. Spelers die hun team naar de play-offs moesten leiden, maar die ofwel met de rem op moesten spelen of hun teamgenoten vanaf de bank moesten aanmoedigen…

Pech of een te druk programma?

Al snel richtten alle ogen zich op de League en Adam Silver voor een reden voor de blessurelast. Na een verlengd seizoen dat begin oktober eindigde in plaats van juni, begon het nieuwe seizoen al snel weer in december. Er was amper tijd voor een rustmoment. Het tempo is de afgelopen maanden hels geweest. Bovendien moeten we met de Covid-context de strikte protocollen toevoegen die moeten worden gevolgd.

De fysieke en mentale belasting was de afgelopen maanden zwaar. De League reageerde echter en liet weten de blessurelast dit seizoen niet bijzonder sterk was toegenomen. Het is moeilijk te bewijzen dat de opeenvolging van matchen de oorzaak is van de blessures, maar het is wel een factor die kan meegespeeld hebben. Uiteindelijk hebben deze blessures deze play-offs in 2021 enigszins een beetje verpest. Volgend seizoen zal alles weer normaal verlopen, maar dat betekent niet dat het tempo rustiger zal zijn.

De finales van de Easter en Western Conference zijn integraal te bekijken op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de All Sports Optie van Proximus.

Het NBA-programma van de week op Eleven Sports:

Zondag 4 juli

  • Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks: Game 6 te bekijken op Eleven Sports 2 vanaf 2u30