Wanneer de bal straks rolt in de kwartfinale tussen België en Italië, zal het Slavko Vincic zijn die de kraker op gang heeft gefloten. Dat de 41-jarige Sloveen op het hoogste toneel van het Europese voetbal staat, heeft aan een zijden draadje gehangen. Vorig jaar nog belandde hij namelijk in de cel.
Vincic is sinds 2010 internationaal scheidsrechter. Hij floot in het seizoen 2019-2020 de Champions League-wedstrijden van Genk, thuis tegen Liverpool (1-4), en Club Brugge, thuis tegen Galatasaray (0-0). In een verder verleden leidde hij ook een keer Anderlecht, in december 2015 tegen Qarabag (2-1). Vincic floot één keer eerder een interland van de Rode Duivels. In november vorig jaar leidde hij de partij in Leuven in de Nations League tegen Denemarken (4-2 zege).

Op dit EK was hij de ref bij de groepsduels Spanje-Zweden (0-0) en Zwitserland-Turkije (3-1). Hij zal in München worden bijgestaan door zijn landgenoten Tomasz Klancnik en Andraz Kovacic. De Argentijn Fernando Rapallini is de vierde ref.

Drugs- en vrouwenhandel

Dat Vincic op dit niveau nog acteert, mag een klein mirakel heten. Een jaar geleden dook de 41-jarige Sloveense ref op in een criminele zaak. Het was op 29 mei 2020 toen de politie binnenviel in een huis in het Bosnische Bijeljina. De politie viel het huis binnen in het kader van een onderzoek naar drugs- en vrouwenhandel. Ze troffen er negen vrouwen, 26 mannen en heel wat wapens en cocaïne aan. Er werden tien pistolen, veertien pakjes cocaïne, heel wat geneesmiddelen, verschillende gsm’s en laptops en een geldbedrag van 10.000 euro in beslag genomen. 

Vincic werd er in de boeien geslagen, maar was uiteindelijk niet rechtstreeks betrokken bij het criminele netwerk. Hij was ingegaan op een lunchuitnodiging van Tijana Maksimovic, die de spilfiguur bleek te zijn in een prostitutienetwerk, en gaf in de Sloveense media aan "op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn geweest". Vincic werd uiteindelijk enkel ondervraagd als getuige. Snel zou hij vrijgelaten worden. “Ingaan op die uitnodiging was de grootste fout van mijn leven”, zei Vincic daar later over.

Vergrootglas

Over de beide wedstrijden heen die Vincic floot op dit EK trok de man vijf gele kaarten en geen enkele rode. Het hoeft na de achtste finale tegen Portugal niet te verwonderen dat er met een vergrootglas zal gekeken worden naar de leiding van Vincic.

Na het mindere optreden van Felix Brych in de partij van België tegen Portugal zullen de ogen extra gericht zijn op Vincic. Brych schatte een aantal opzichtige fouten van de Portugezen onvoldoende streng in. Mede daardoor moesten Kevin De Bruyne en Eden Hazard geblesseerd naar de kant, luidde de teneur. Onder meer Belgisch bondscoach Roberto Martinez liet achteraf verstaan dat hij ontevreden was over de wedstrijdleiding.

De Sloveen zal dus straks onder de nodige druk moeten fluiten. Gelukkig kon hij de voorbije jaren genoeg ervaring opdoen. Zo kwam hij in de voorbije editie van de Champions League vier keer in actie. Zijn meest prestigieuze duel daarin was de kwartfinale tussen FC Porto en Chelsea FC (0-2).

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Het programma voor de kwartfinales op vrijdag 2 juli
  • Zwitserland - Spanje (vanaf 17u30 op Canvas)
  • België - Italië (vanaf 20u10 op Eén)