Geblesseerde Serena Williams valt uit in Wimbledon: graskwaliteit op Centre Court hevig onder vuur

Sport |
Het tekenend beeld van Serena Williams zorgde voor heel wat opschudding. Een van de meest roemrijke tennissters ter wereld, verliet het meest bekende tennisterrein van Wimbledon met een dijbeenblessure. De onderliggende oorzaak is wellicht de grasmat van de Centre Court. Die ligt hevig onder vuur nadat ook Fransman Adrian Mannarino zijn wedstrijd moest staken na een gelijkaardige schuiver. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De zesvoudige winnares van Wimbledon zal er dus niet in slagen om een 24e grandslamtitel binnen te halen. Na een nochtans sterke start van haar wedstrijd tegen Aljaksandra Sasnovitsj moet Williams in de eerste ronde van het toernooi opgeven. Na een schuiver blesseerde Williams zich naar alle waarschijnlijkheid aan de rechterdij. Op 39-jarige leeftijd moest de Amerikaanse na zes spelletjes staken, iets wat haar eerder nog maar één keer overkwam. In 1998 moest ze eveneens opgeven op Wimbledon tijdens een wedstrijd tegen Arantxa Sanchez. De betere verstaander leest inderdaad dat Serena Williams al sindsdien op het topniveau van het internationale tennis meestrijdt voor de knikkers.
 
Vochtigheid
 
Serena Williams verliet de Centre Court emotioneel en liet via sociale media weten dat haar blessure veelbetekenend is: “Het breekt mijn hart dat ik hier geblesseerd heb moeten opgeven. Ik wil mijn team en de fans bedanken. Zij maken spelen op Centre Court zo speciaal." Net die Centre Court’, het belangrijkste veld van het Londense toernooi ligt erg onder vuur omdat de grasmat te glad zou zijn. In tegenstelling tot gravel, waarop de tennissers eveneens vaak spelen, vormt gras een minder standvastige ondergrond. De vochtige grasmat is wellicht de oorzaak van dit probleem dat intussen ook door de organisatoren van Wimbledon wordt erkend. 
 
Dak moet dichtblijven

Dat de organisatoren het probleem ook opmerken, is een gevolg van de vele reacties van tennissers op het uitvallen van Mannarino en Williams. Andy Murray, als Brit specialist op grasondergrond, reageerde via Twitter: "Heel jammer voor Serena Williams. Het Centre Court is echt extreem glad. Het is moeilijk om je er te verplaatsen." Ook Novak Djokovic spaart de organisatie niet. Tijdens zijn debuutmatch beging hij tot zes keer toe een slipper en dat zijn we van hem niet gewoon. “Ik kan me niet herinneren dat ik zo vaak gevallen ben”, klonk het bij hem. Het gras én ondergrond is vochtiger dan ooit door de aanhoudende regen in Londen. Daardoor moest de organisatie al heel wat wedstrijden verschuiven en moet het dak van de Centre Court noodgedwongen dichtblijven. Volgens Het Nieuwsblad kan daar de oorsprong van het probleem liggen. “Wanneer het dak dichtschuift en de lucht al veel vochtigheid bevat, ontstaat een soort serre-effect, die het gras glibberiger maakt”, lezen we daar. 
 
Voorzichtigheid geboden

Ook sterspeler Roger Federer kwam al met een statement over de vochtige grasmat van Wimbledon. “We moeten ons erg voorzichtig verplaatsen op het veld”, zegt hij. “Ik heb het gevoel dat de ondergrond gladder is onder het dak van dit veld. Het is belangrijk voor veel spelers om de eerste twee ronden te overleven, net dan is het gras zachter en kan je gemakkelijker uitglijden.” Volgens Federer zou het euvel naarmate het probleem vordert, moeten verbeteren. De organisatoren doen er alles aan om de kwaliteit van het gras te verbeteren. “Maar op dit moment is het gras sowieso erg groen en weelderig waardoor het extra vochtig is op een natuurlijke oppervlakte.” Voorlopig moeten we dus begrip opbrengen voor de organisatie. Er wordt wel eens gezegd dat je weinig kan doen tegen de natuur die zijn gangetje gaat, en dat lijkt in dit geval erg van toepassing. Aan de spelers is dus extra voorzichtigheid geboden!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top