Met België tegen Italië in de kwartfinales staat er voor de Rode Duivels een nieuwe klepper van formaat op het EK-programma. Laat ons hopen van niet, maar wanneer de Italianen zouden scoren, schrik dan niet als er vanop de tribunes het nummer ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes wordt gezongen. De Italianen leerden het nummer ooit kennen dankzij de fans van Club Brugge.
Seven Nation Army’ werd doorheen de jaren hét officieuze anthem van de Italiaanse voetbalfan. Toen in 2006 Italië zich kroonde tot wereldkampioen, weergalmden de woorden “Campioni del mondo” (kampioen van de wereld) door de Italiaanse kelen op de tonen van het bekende nummer. Bij de Azzurri spreken ze overigens niet van ‘Seven Nation Army’, maar eerder van het 'Po po po po po po po'-lied.

Dat het nummer een heus fenomeen werd in Italië, en later wereldwijd, is te danken aan Club Brugge. Club Brugge, horen we je denken?Een nieuw clublied geboren

We moeten daarvoor terug naar het jaar 2003. In maart van dat jaar kwam ‘Seven Nation Army’ uit. Pas in het najaar zouden de kiemzaadjes geplant worden van het latere succes. Op 22 oktober moest Club Brugge namelijk voetballen bij AC Milan voor de Champions League. Toen de Brugse fans verzamelden bij een kroeg in Milaan voor aanvang van de match, hoorden ze het nummer spelen en zongen ze het luidkeels mee.

Met wat bier achter de kiezen zochten de fans hun weg naar het stadion, op de tonen van ‘Seven Nation Army’. Aangekomen in het San Siro-stadion konden de Belgische supporters hun ogen niet geloven. Club Brugge won verrassend met 1-0, remember Andres Mendoza. Een nieuw clublied was geboren.

De Club Brugge-fans eigenden zich sindsdien het lied toe en zongen het bij elke thuiswedstrijd. Na verloop van tijd werd ‘Seven Nation Army’ ook door de stadionspeakers gejaagd na een thuisdoelpunt. Op 15 februari 2006 kwam AS Roma op bezoek in het kader van de UEFA Cup. Roma won met 1-2 en de Romeinse supporters ontdekten de geneugten van het meebrullen op ‘Seven Nation Army’, toen Javier Portillo de gelijkmaker scoorde.Verovering van de wereld

Na de wedstrijd was Roma-icoon Francesco Totti vol lof over de sfeer in het Jan Breydel-stadion. “Ik had dit liedje nog nooit gehoord tot hier op het veld van Club Brugge. Ik krijg die ‘po popo po’-melodie niet meer uit mijn hoofd. Het klinkt fantastisch en het publiek was meteen helemaal mee. Ik ben nadien alle albums van The White Stripes gaan kopen”, zei hij later hierover.

De Romeinen brachten de melodie mee terug naar Italië en al snel verspreidde deze zich door heel de Serie A. Toen in juni 2006 het WK voor de deur stond waren supporters door het hele land bekend met de melodie van ‘Seven Nations Army’. Dat Italië zich dat jaar kroonde tot wereldkampioen, gaf het nummer alleen maar extra aandacht. Het is nog steeds het Italiaanse supporterslied en de afgelopen jaren is het nummer in tal van sportstadions te horen, tot zelfs in de Amerikaanse NFL- en NBA-stadions. Topdarter Michael van Gerwen gebruikt het zelfs als walk-on-lied.Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.