De vraag van één miljoen: halen Hazard en De Bruyne de match tegen Italië?

Voetbal | Vrijdag spelen de Rode Duivels tegen het flukse Italië. Als België wint, staat het voor het eerst in een halve finale van een EK sinds 1980. Maar La Squadra overwinnen wordt een lastige opgave, zeker als Eden Hazard en Kevin De Bruyne er niet bij zijn. Het wordt voor beiden een race tegen de klok.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Hét grote vraagteken in aanloop naar de confrontatie tegen Italië: wat met Hazard en De Bruyne? De twee vielen geblesseerd uit tegen Portugal. Zonder de patron op het middenveld wordt de match tegen Italië een nog zwaardere dobber, maar de kans dat de twee niet zullen spelen is reëel. En dus bereidt Martinez zich best voor op een wedstrijd zonder KDB en/of nummer 10.

Tegen de Portugezen speelde Hazard op zijn gewoonlijke positie van linkeraanvaller, als steun voor Lukaku. Ter vervanging houdt Martinez wellicht Yannick Carrasco achter de hand. Hij was wat ongelukkig tegen Portugal, maar de speler van Atlético Madrid is de meest geschikte doublure van Eden. De Bruyne acteerde op de andere flank, waardoor Youri Tielemans het middenveld voor zijn rekening nam. Om KDB te vervangen zijn twee opties mogelijk: Dries Mertens, die nog niet echt kon overtuigen, of Jérémy Doku, die zeer bedrijvig was tegen Finland. De ene snijdt naar binnen om de combinatie op te zetten, terwijl de ander vooral de flank afloopt.
 
Revanche voor 2016?
 
Na Portugal kijken de Duivels een andere topfavoriet voor de eindzege in de ogen. Die status vergaarde Italië doorheen het toernooi, na zijn glansprestaties in groep A. Desalniettemin bewees de match tegen Oostenrijk, waarin de Italianen verlengingen nodig hadden, dat deze Squadra niet zo onoverwinnelijk is als men dacht.
 
In elk geval zal België beter moeten doen dan de vorige onderlinge confrontatie met Italië, in 2016. De Italianen wonnen toen de EK-groepswedstrijd met verve in Lyon: het werd 2-0. Sindsdien is er veel water onder de brug gevloeid, maar die nederlaag vormt nu een belangrijke motivator om niet in dezelfde val te trappen. Ervaring, heet dat.
 
Slechts 4 overwinningen, waaronder één belangrijke
 
De geschiedenis van onderlinge confrontaties tussen beide landen beslaat 22 wedstrijden, tussen 1913 en 2016. In meer dan een eeuw konden de Rode Duivels slechts vier keer winnen tegen Italië, waarvan drie keer in vriendschappelijke interlands (de laatste in 2015). La Squadra won 14 keer. Vier keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel.
 
De enige zege van onze Duivels in een officiële match tegen Italië was in de kwartfinale van het EK 1972. Destijds startte de eindfase van het EK pas in de halve finales. De kwartfinale maakte dus deel uit van de kwalificaties en bestond uit een heen- en terugmatch. De Duivels speelden in Italië 0-0 gelijk, om het in Brussel af te maken met 2-1. Kunnen Lukaku en co dat kunstje vrijdag overdoen?
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top