Kan Zwitserland opnieuw stunten tegen Spanje?

Sport | Zwitserland tekende voor een kabinetstukje door wereldkampioen Frankrijk uit het EK te kegelen, en bekampt vrijdag om 18u een andere Europese grootmacht in de kwartfinale: Spanje. Enkele uren later, om 21u, kijken België en Italië elkaar in de ogen, met als inzet een tweede ticket voor de halve finale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Maandag was ongetwijfeld de dolste dag van dit EK. Spanje was favoriet tegen de Kroaten in de achtste finale, maar niemand had zo’n scenario durven verzinnen. De verguisde Juventus-aanvaller Alvaro Morata wierp zich op tot redder des vaderlands door de kwalificatie van La Roja voor de volgende ronde over de streep te trekken.
 
Enkele uren later kwam Zwitserland als winnaar uit de strijd na een episch duel tegen regerend kampioen Frankrijk. Het scenario was nagenoeg identiek aan dat van de wedstrijd van de Spanjaarden, op één groot verschil na: hier triomfeerde de outsider na een strafschoppenreeks. Zo overwonnen de Zwitsers eindelijk hun ‘vloek van de achtste finales’ op grote internationale toernooien.
 
Spanje op z’n hoede voor Zuid-Afrikaans scenario
 
In de kwartfinale treffen Zwitserland en Spanje elkaar voor het eerst in de eindfase van een EK. In het verleden speelden de twee naties al 22 keer tegen elkaar, met een slecht rapport voor de Zwitsers: zij trokken slechts één luttele keer aan het langste eind, maar dat was wel in de openingsmatch van het WK 2010. De ploegmaats van Xherdan Shaqiri, toen bankzitter, verrasten toen vriend en vijand – niet in het minst de Spanjaarden zelf, die de boot ingingen met het kleinste verschil. Die nederlaag had echter weinig gevolgen voor de Spaanse baltovenaars, vermits ze al hun daaropvolgende duels op dat bewuste WK wonnen.

Met uitzondering van die scheve schaats in Zuid-Afrika beet Spanje nooit in het stof tegen de Zwitsers. De twee jongste confrontaties tussen beide landen, in de Nations League, waren wel telkens heel krap. De affiche van vrijdag zal dus weer een nagelbijter zijn. Bovendien speelt Zwitserland op een wolk, nu Granit Xhaka en co de revelatie van het toernooi genoemd worden na de glansprestatie tegen Turkije in de poulefase en de onwaarschijnlijke terugkeer tegen Frankrijk. Aan de overzijde zal de Spanjaard Álvaro Morata, die krediet gewonnen heeft na zijn match tegen Kroatië, zijn criticasters (en dat zijn er veel) opnieuw lik op stuk willen geven met een topprestatie.
 
Vijfde keer goede keer voor België?
 
De toekomstige tegenstander van dat duel wordt ofwel België ofwel Italië. La Squadra Azzurra wervelt al sinds het begin van dit EK, maar had toch verlengingen nodig om zich te ontdoen van het bescheiden Oostenrijk in de achtste finales. De Italianen ontsnapten zelfs aan de uitschakeling toen een doelpunt van Marko Arnautovic afgekeurd werd wegens buitenspel in het slot van de reguliere speeltijd.
 
De Rode Duivels, die bibberden tegen Portugal, moeten op hun hoede zijn tegen de flukse troepen van Roberto Mancini. De 56-jarige tacticus bracht weer bezieling in het Italiaanse spel. Aanvallend, spectaculair en achterin solide: de ploegmaats van Marco Verratti hebben alles in huis om het de Belgen zéér lastig te maken. Na drie nederlagen en een gelijkspel zullen de Duivels erop gebrand zijn om Italië eindelijk eens te verslaan op een groot toernooi. De ervaring die ze de voorbije jaren opdeden, speelt alvast in hun voordeel.
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.
 
Het programma van de kwartfinales op vrijdag 2 juli:
  • Zwitserland - Spanje (vanaf 17u30 op Canvas)
  • België - Italië (vanaf 20u35 op Eén)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top