Drie weken geleden ging het LEC, het Europese League of Legends-kampioenschap, opnieuw van start. Yasin “Nisqy” Dinçer, de Belgische midlaner van het Fnatic-team, gaf ons wat van zijn kostbare tijd. Na een hectische mercato spraken we over de vorm van het team en hoe die in de loop der tijd is gegroeid, maar ook over het dagelijks leven van een speler. Hier volgt een ontspannen interview met een van de meest prominente Franstalige spelers in het mondiale circuit.

Hey Nisqy, hoe gaat het met jou en je team na het begin van de split?

Wanneer je vaak wint, gaat het altijd goed, laat ik het zo zeggen. Ik denk dat de eerste week ons goed heeft gedaan. Een kleine misstap kan vaak nuttig zijn. Het heeft ons gedwongen om onze prioriteiten te herzien: wat we willen doen, hoe we willen spelen. Sinds het begin gaat alles heel goed, misschien zelfs een beetje té (lacht). Ondanks enkele moeilijkheden tijdens de training deze week, zitten we volgens mij nog steeds op de goede weg.

Laten we het even over het team hebben. Jullie waren één van de teams die tijdens de mercato in het midden van de belangstelling stonden, met de roleswap van Bwipo en de aanwerving van Adam. Om te beginnen, hoe reageerde je op de komst van Adam? Is hij een speler die je persoonlijk al goed kende?

Ik kende hem niet persoonlijk. Ik begon hem te volgen tijdens zijn tijd bij Karmine Corp, waar hij goed presteerde. Hij leek me altijd al een goede speler. Ik ben zijn streams ook beginnen volgen en ik denk dat we een paar keer contact gehad hebben. Ik volgde hem dus, zonder hem persoonlijk te kennen.

Is hij een speler die je aan het management hebt voorgelegd wanneer de roleswap van Bwipo vastlag?

Ze hebben mijn mening gevraagd, ja. Voor mij was hij een van de enige spelers die de roleswap van Bwipo de moeite waard zou maken. Gezien de prestaties van Bwipo in de toplane, ondanks dat de recentste split niet perfect verliep, hadden we iemand nodig die zijn rol op hetzelfde niveau zou kunnen uitvoeren. Op dat gebied was Adam een zekerheid.

Hij heeft een zeer agressieve speelstijl en wordt vaak bestempeld als een SoloQueue-speler. Hoe past dat in de plan van Fnatic?

Sinds het begin was het voor mij en het team enorm belangrijk dat hij zijn speelstijl niet te veel zou aanpassen. Een speler die de agressieve champions zo goed beheerst als tank laten spelen, zou weinig zin hebben. Het is belangrijk dat hij speelt met wie hij wil spelen. Meer nog, wanneer hij met een agressieve champion speelt en hij kent de match-up, heeft hij de neiging om de tegenstander te doen ontploffen. We proberen dus om een beetje meer rond hem te spelen.

Adam is een rookie die barst van talent, maar hij blijft wel een rookie met heel weinig competitieve ervaring. Heeft zijn intrede invloed op de dynamiek van het team?

Ik denk dat dat minder invloed heeft dan de mensen denken. We spelen min of meer op dezelfde wijze en onze manier van werken blijft gelijkaardig. We communiceren, ik zou zeggen dat we de dingen grotendeels hetzelfde doen als tijdens de laatste split. Het enige verschil is dat we op de top een beetje geëxperimenteerd hebben. Elke keer als er een probleem is, geven we hem wat advies. Ik weet dat Bwipo vaak met hem praat over de rol van toplaner. Desondanks, rookie of veteraan, ik denk niet dat het onze dynamiek veel beïnvloedt.

Je had het over de recentste split. Die was ongetwijfeld een van de moeilijkste voor je team. Wat heeft volgens jou bij Fnatic voor problemen gezorgd tijdens de Spring Split 2021?

Ik denk dat we individueel vijf goede spelers waren, maar als team zagen we het spel niet op hetzelfde manier als we nu doen. De games gaan nu veel vlotter omdat we allemaal op dezelfde golflengte zitten en we allemaal weten hoe we willen spelen.

Heeft het feit dat Bwipo langs de jungle passeert daar iets mee te maken?

Het feit dat Hylissang (support van het team; nvdr) en onze jungler Bwipo meer samenspelen, maakt de dingen heel wat eenvoudiger, denk ik. Ze hebben meer chemie en hun heldere communicatie helpt veel.

Over de roleswap van Bwipo: hoe ging de reflectie over die keuze in zijn werk? Is het een beslissing die door het management genomen werd of hebben jullie onderling overlegd?

Het is een idee dat van de twee kanten kwam. Bwipo begon met erover na te denken en met de ploeg te praten. Daarna zei het management dat ze het een goed idee vonden. De aanwerving van Adam heeft ons ook in die richting geduwd. Persoonlijk heb ik altijd gedacht dat hij meer voor die rol gemaakt was dan die van toplaner. Als je zijn inzicht over het spel kent, de manier waarop hij het spel ziet en erover communiceert, is het bijna vanzelfsprekend. Uiteraard is het een beslissing waarover we als team hebben nagedacht. Iedereen ging akkoord om hem met die transitie te helpen. We hebben hem ons vertrouwen ingesproken, we weten dat hij de capaciteiten heeft voor die rol.

Gezien hun uiteenlopende speelstijlen, wat is het verschil tussen de chemie die je had met Selfmade en die met Bwipo?

Wat heel cool is aan Bwipo, is dat hij enorm open-minded is over ons advies, gezien zijn beperkte ervaring in de jungle. Dat laat ons toe om heel wat dingen te proberen. Met Selfmade speelden we meer als twee verschillende personen dan als een duo, ieder met een eigen speelstijl die niet op elkaar afgestemd waren. Selfmade had meer de neiging om te farmen en in de lategame te carryen, terwijl Bwipo eerder over de heel de map speelde.

Uit een van je interviews begreep ik dat je ooit een zwak had voor de rol van AD carry. Zou je je zo’n verandering van rol kunnen inbeelden, mocht de kans zich ooit voordoen?

Misschien de dag dat ik waardeloos ben op mid! (lacht) Het is een rol die ik al lang invul en ik zie me niet meteen van positie veranderen. Tenzij ik een geniaal ingeving heb, of er één krijg van iemand. Maar voorlopig ben ik goed in mijn rol, ik focus me daarop.

Sam Matthews (CEO van Fnatic) vertelde onlangs dat hij een nieuw project wil starten met de Fnatic-kern, zelfs als dat meer tijd zou innemen dan voorzien en de resultaten niet meteen aan de verwachtingen voldoen. Gezien de eerste drie weken van de split, is dit een goede richting die jullie ingaan?

Als we op dit elan doorgaan en de sfeer op hetzelfde niveau blijft, kunnen we duidelijk beschouwd worden als een team aan de top van het klassement. Uiteraard is dat makkelijk te zeggen na een reeks overwinningen. Het belangrijkste blijft hoe we terugkomen na nederlagen. Dat hangt af van meerdere factoren. Adam heeft bijvoorbeeld nog nooit in de scene gespeeld, we moeten dus zien hoe hij zich aanpast. Het is moeilijk om je verwachtingen in te lossen als er geen basis is waarop gebouwd kan worden.

“Als een team van vijf spelen en het maximum geven, dat is alles wat telt. Als we dat blijven doen, ben ik ervan overtuigd dat we naar de Worlds kunnen gaan.”

Dit seizoen werd de nuttigheid van geruchten over transfers van spelers druk besproken. Wat vind jij daarvan? Heeft de creatie van een account als LEC Wooloo, ondanks alles, de transferhype niet een beetje op gang gebracht?

Als speler, als het nieuws niet over jezelf gaat, kan het je niet veel schelen. (lacht) Het is uiteraard anders als het wel relevant is. Volgens mij hangt het van twee dingen af: de mentaliteit die je als speler hebt, en het type van gerucht. De geruchten over de reden achter het vertrek van Selfmade, die volledig fout waren, vind ik onzin. Het echte probleem ligt in mijn ogen bij het publiek, die de verspreiders van zo’n geruchten blindelings vertrouwen, zonder zich af te vragen of die wel waar kunnen zijn. Mensen realiseren zich niet altijd dat zulke geruchten een impact kunnen hebben op het gedrag van spelers en organisaties.

Hoe gaat je leven in Berlijn?

Ik heb momenteel mijn eigen appartement! Toen ik bij Cloud9 zat, woonde ik in het gaming house en toen ik in het LEC aankwam, boden ze me een colocatie aan. Ik had mezelf voorgenomen om alleen proberen te wonen, en tot nu toe gaat dat zeer goed!

Ik veronderstel dat je na 6 maanden bij Fnatic je stempel hebt kunnen drukken?

Zonder twijfel. Over het algemeen is het veel eenvoudiger om iets te verwezenlijken omdat ik iedereen in de organisatie ken. Als ik iets wil vragen, weet ik bij wie ik moet zijn, en dat is tof. Ik voel me veel meer op mijn gemak, in “chill-modus” zou je kunnen zeggen. (lacht)

Hoe zie je dit nieuwe segment na een moeilijke Spring Split? Heb je tijdens het buitenseizoen op je eentje aan bepaalde aandachtspunten gewerkt, om beter voorbereid voor de dag te komen?

Ja, dat was heel belangrijk voor mij! Tijdens Spring had ik de neiging om te spelen op de manier die mensen mooi vinden, zonder aan mezelf te denken. Ik gaf mijn teammates vertrouwen, zij gaven me feedback. Pas op, zo gaat het nog steeds, maar ik ben assertiever nu. Ik ken mijn beste champions en als iemand iets wil voorstellen, heb ik geen probleem met daarover te praten. Ik functioneer nu meer door het spel aan te voelen.

We hoorden je recent uitleggen dat je de rol van carry meer op jezelf neemt sinds de start van de split, door bijvoorbeeld meer resources te verzamelen. Hoe voel je je in die nieuwe rol?

Ik heb altijd de indruk gehad dat ik die rol vervulde, zonder op de juiste manier te spelen. Wanneer je met een meer carry-gerichte champion speelt, moet je leren om op een manier te spelen om die rol op de best mogelijke manier in te vullen. Dat is nu veel meer het geval. Ik speel op een iets meer egoïstische wijze, als ik dat mag zeggen, en momenteel werkt dat. De support champions, die vond ik een tijdje leuk, maar ik wilde terug naar wat ik echt tof vind. Achteraf is het altijd aangenaam om te weten hoe je met alle soorten van champions kan evolueren.

Met de stijgende kracht van champions als Akali, Lucian, enz., neem ik aan dat je tevreden bent met de huidige meta!

Voor het grootste deel wel, ik heb altijd geprobeerd om zoveel mogelijk te weten over de staat van het spel. Ik ben het gewoon om tegen de beste champions te spelen, en ik kan me al doende aanpassen. Dat is heel positief. Ik heb veel vertrouwen in hoe ik speel en ik denk dat dat te zien is in onze games.

Jullie zijn het team in de LEC met twee Belgen in de kern. We mogen stellen dat heel wat fans in het land achter jullie staan. Heb je nog een laatste woordje voor hen?

Het is altijd leuk om te zien dat we een Belgische community hebben die ons volgt, ondanks het feit dat we ze niet vaak zien, aangezien er weinig evenementen in België georganiseerd worden. Een dikke merci voor de steun, we gaan proberen om jullie trots te maken. De Fransen hebben vaak de neiging om ons te beschouwen als een van hen, dus we zullen proberen om hen eraan te herinneren waar we vandaan komen. (lacht)

Begrepen, Nisqy! Nog eens bedankt voor je tijd en succes met de rest van de split!