De broertjes Hazard toonden de weg tegen Portugal!

Sport |

België knikkerde gisterenavond huidig Europees kampioen Portugal uit Euro 2020. De Rode Duivels moesten vooral de tweede helft van deze spannende wedstrijd het spel ondergaan maar wonnen alsnog dankzij een goal van Thorgan Hazard. Gelukkig als hij was, traden er na de match ook kopzorgen op bij het kleine broertje van Eden Hazard. Want die werd met een pijnlijke grimas op het gezicht gewisseld in het slot van de wedstrijd

“Dit moet het belangrijkste doelpunt uit mijn carrière zijn”, stelde Thorgan Hazard na afloop van België - Portugal voor de camera’s. “Dat blijkt toch als ik de vele sms’jes zie die ik al heb ontvangen vanavond.” En gelijk heeft hij: Thorgan Hazard scoorde niet enkel een wondermooi doelpunt, maar ook eentje dat uiterst belangrijk werd voor de Rode Duivels. Dankzij zijn uithaal stoot België immers door naar de kwartfinales van het toernooi ten koste van de regerende Europese kampioen Portugal.

De bevrijdende pegel van Thorgan

We nemen je graag opnieuw mee naar het beslissende moment waarop Thorgan zijn duivels ontbond. Alles begon met een lange bal van verdediger Jan Vertonghen. Die bereikte Lukaku die de bal goed afschermde en het leer tot bij spelmaker Kevin De Bruyne wou krijgen. Dat mislukte voor de helft maar de bal kwam alsnog bij Thomas Meunier terecht die Thorgan Hazard zag oprukken naar het doel van Rui Patricio. Meunier besloot om Thorgan aan te spelen en dat was een goede zet. De flankaanvaller van Dortmund besloot immers om een pegel te lanceren richting het Portugese doel en die belandde onherroepelijk in het doel: 1-0 na 42 vervelende minuten.

De goal van Thorgan Hazard werd uiteindelijk de enige doelpoging van de Rode Duivels in een overigens razendspannende wedstrijd. Het werd ook het tweede doelpunt van Thorgan Hazard tijdens dit toernooi nadat hij eerder al tegen Denemarken zijn goaltje, de gelijkmaker ('54) had meegepikt.

Ook na de koffie was Thorgan zeer bepalend voor de Rode Duivels, maar dan in verdedigend opzicht. Hij plooide goed terug, verstoorde het spel van de Portugezen en zette goed druk. Genoeg redenen voor de UEFA om Thorgan Hazard uit te roepen tot ‘Man van de Match’, een titel die volgens hem had moeten gaan naar zijn broer Eden.

“Eden is wat mij betreft de echte ‘Man van de Match’ hoor. Hij verdedigde sterk, hield de bal goed in de ploeg, zorgde voor rust en dribbelde hier en daar een paar tegenstanders”, aldus Thorgan na de wedstrijd. Het moet gezegd worden: Eden Hazard speelde als vanouds met klasse en lef.

Zorgen om Eden… en Kevin

Eden Hazard speelde voor de tweede keer op rij een quasi volledige wedstrijd op dit toernooi en lijkt zijn oude vorm opnieuw te pakken te krijgen. Na het uitvallen van Kevin De Bruyne nam rugnummer 7 van Real Madrid zijn team op sleeptouw door aanvallende acties op te zetten en tegenstanders uit te spelen met individuele acties.

Tot daar het goede nieuws, want in minuut 87 trok Eden Hazard een pijnlijk gezicht. Hij voelde iets in zijn hamstrings en liet zich meteen wisselen. Hierdoor liep de Belgische ziekenboeg opnieuw vol met twee van onze grootste vedettes en dat in de eindfase van een belangrijk toernooi.

“Binnen de 48 uur weten we meer over de ernst van beide blessures”, aldus Roberto Martinez op de persconferentie na de wedstrijd. “Maar wees gerust, we hebben genoeg kwaliteit op de bank”, klonk het. Maar toch houdt heel België zijn adem vast, want zonder Eden Hazard en Kevin De Bruyne wordt het wel heel moeilijk tegen de Italianen.

Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.