Hoewel League of Legends een van de populairste en de meest bekeken games is van de wereld, is niet iedereen volledig mee met deze gigantische esportsgame. Net daarom is het een goed idee om even de basisbeginselen te bekijken. Geniet van deze kleine gids en wie weet domineer je de game zelf wel binnenkort!

League of Legends, wat is dat?

Je hebt een van je vrienden wel al eens horen roepen: “er was een pentakill op Leona en mijn ADC was AFK”. En de kans is groot dat je er niets van begreep. Maar geen paniek, want op het einde van deze gids spreek je wél dezelfde taal. Laat ons beginnen bij het begin en dat is: “League of Legends, wat is dat eigenlijk?”.

League of Legends is een Multiplayer online battle arena, beter gekend onder de afkorting MOBA. Er bestaan verschillende modi, maar wij leggen de focus hier op de klassieke modus, die gespeeld wordt op de map ‘Summoner’s Rift’. Tien spelers worden onderverdeeld in twee teams van vijf en nemen het onderling tegen elkaar op. Elke speler speelt met een ander personage, champion genoemd. Op deze manier worden ook de meeste grote toernooien gespeeld die georganiseerd worden door de makers van het spel, Riot Games.

Elke champion speelt een belangrijke rol in het team, afhankelijk van zijn positie op de map. Je kan op twee manieren schade toebrengen aan je tegenstanders: met spreuken (vier) en met auto-aanvallen.

Hoe haal je de wedstrijd binnen?

Om je tegenstander te verslaan en de partij te winnen, moet je de Nexus van je tegenstander vernietigen. Een Nexus? Wel dat is eigenlijk het hart van de basis van je tegenstander. Nu je weet hoe je kan winnen, kunnen we wat meer info geven over de omgeving waarin je de wedstrijd speelt.

Summoner’s Rift ontdekken

Zoals we hierboven al vertelden, wordt de klassieke modus van League of Legends op de map Summoner’s Rift gespeeld. Deze map bestaat al sinds de lancering van de game, maar kreeg ook regelmatig een update van Riot Games.

Summoner’s Rift is onderverdeeld in drie ‘lanes’. De speler die de bovenste lane voor zijn rekening neemt is de toplaner, de middelste lane is voor de midlaner en de botlane is een beetje specialer. Daar vind je twee spelers terug: een ADC, of een AD Carry en een support. De laatste speler moet de map, en meer bepaald de jungle, veilig maken door mobs te vernietigen om zo het voordeel te kunnen geven aan zijn laners.

In elke lane krijg je het gezelschap van minions, ook wel creeps genoemd. Door vijanden minions te vernietigen krijg je geld om items te kopen voor je personage en met die items kan je dan de statistieken van je champion verbeteren. Deze zullen ook XP geven, waardoor je kampioenen niveaus kunnen winnen en daardoor krachtiger worden.

Torens en inhibitors

Zoals je kan zien op deze map, is de weg naar de Nexus niet zo eenvoudig. Om naar de basis van je tegenstander te gaan, moet je minstens alle torens vernietigen die je onderweg tegenkomt in de lanes en ook die in de basis zelf.

Als je te dicht bij een toren komt en je bent alleen, dan zal die je ook aanvallen. (Spoiler alert: hij maakt je kapot!). Je moet dus de minions van je tegenstander verslaan zodat die van jou naar de toren kunnen trekken. Als de toren jouw minions aanvalt, heb jij vrij spel om de toren te vernietigen.

Je zal ook de zogenaamde “inhibitors” moeten vernietigen (in het blauw op de kaart hieronder). Als dat lukt, krijg je geallieerde “super minions” die je zullen helpen om de basis van de vijand te slopen.

De champions

De juiste champion kiezen

Je weet ondertussen al dat elke speler op de map ook één personage of champion kiest. Er bestaan momenteel maar liefst 155 personages. Elke champion heeft ook bepaalde eigenschappen en karakteristieken. We kunnen op die manier de champions onderverdelen in verschillende categorieën.

En dat is meteen ook een van de dingen die League of Legends zo bijzonder maakt. Er zijn ontzettend veel personages en dus ook heel veel verschillende combinaties. Geen enkele tegenstander zal dezelfde zijn. De eerste tactische vraag dringt zich dus op: hoe stel je een complementair team samen?

Als je met verschillende champions speelt, dan krijg je het gevoel dat de ene sterker is dan de andere. Je champion kan in een goede flow zitten, maar vergeet niet dat je tegenstander dat kan counteren door voor een bepaalde champion te kiezen.

De wedstrijd begint dus eigenlijk al wanneer je als team je champions kiest, oftewel de draft. Hoe belangrijk die draft is, wordt duidelijk door het mechanische ervan. De volgorde wordt op voorhand bepaald. Als de ene ploeg de eerste pick krijgt, krijgt de tegenstander de laatste pick. Je moet dus goed nadenken over je strategie zonder dat deze kan worden tegengewerkt.

De beste tip die we je kunnen geven, is om een champion te kiezen die je graag hebt en die past binnen de rol die je in je team vervult. Als je één champion goed beheerst, probeer dan eens een andere uit. Zo maak je een pool voor jezelf waaruit je champions kan vissen en zo kan je altijd met een champion spelen die je goed ligt.

De verschillende rollen

Assassins

De assassins worden gekenmerkt door drie karakteristieken: ze zijn erg mobiel, hebben weinig levenspunten, maar kunnen wel ontzettend veel schade toebrengen aan de tegenstander. Je vindt ze daarom vaak terug in de midlane of in de jungle. Als assassin is het je taak om op het juiste moment toe te slaan om tegenstanders uit te schakelen die nog maar weinig levenspunten hebben. Opgelet, als je deze rol opneemt, mag je geen fouten maken. Je hebt namelijk te weinig levenspunten om foutjes te maken. Die worden genadeloos afgestraft.

Mages

Mages kunnen ook AP Carrys genoemd worden door de magische schade die ze op een doelwit kunnen toebrengen. Je moet als mage goed gebruik kunnen maken van je spells, want je auto-aanvallen leveren weinig op. Mages spelen vaak in de midlane en kunnen verschillende rollen voor hun rekening nemen. Er bestaan verschillende mages zoals mages die de controle van je tegenstander kunnen overnemen en mages die dus veel schade kunnen toebrengen, de AP Carrys.

Tanks

Zoals hun naam al wat doet vermoeden, zijn tanks er niet om heel veel schade toe te brengen aan tegenstanders, maar wel om veel schade op te vangen. Misschien zou je denken dat deze rol niet zo belangrijk is, maar niets is minder waar. Hun rol in de groeperingsfase is bijvoorbeeld van levensbelang voor de andere champions in je ploeg, die je als tank moet beschermen. Hoe langer je als tank in leven kan blijven, hoe meer schade je teamgenoten kunnen toebrengen aan de tegenstander. De meeste tanks vind je terug in de toplane en sommige supports zijn ook van dit type.

Marksman

De marksman heeft een eenvoudig kenmerk: ze kunnen met hun auto-aanvallen schade toebrengen vanop een afstand. Waar de assassin snel en hard kan toeslaan, is de marksman handig in groepsgevechten en om schade toe te brengen verspreid over een langere duur. De marksman is wel wat fragiel, waardoor het belangrijk is om hem te beschermen zodat hij zijn rol kan blijven spelen.

Supports

De support is voor veel spelers misschien wel de minst favoriete rol, maar is wel van vitaal belang als je wil winnen. Als support moet je bepaalde situaties deblokkeren zodat je teamgenoten de bovenhand kunnen nemen. Bijvoorbeeld door je teamgenoot te helpen om opnieuw aan te vallen of spells te gebruiken. Het is net daarom een van de belangrijkste rollen in de game. Je vindt supports terug in de botlane en ook soms in de jungle.

Fighters

Fighters zijn de meest polyvalente champions van de hele bende. Ze zijn vaak een goede mix van aanvallen, verdedigen en andere nuttige skills. Je vindt ze vaak terug in lijf-aan-lijfgevechten te midden van de strijd. Veel fighters worden gekenmerkt door fysieke aanvallen, sommigen zijn magisch en een andere fighters dan weer een mix van beide.

Olaf, een van de fighters in League of Legends / Copyright: Riot Games

En zo komen we op het einde van deze kleine gids waarmee je de basisbeginselen van League of Legends onder de knie moet hebben. De theorie is belangrijk, maar in zo’n complexe game als deze, is het toch het belangrijkste om zelf aan de slag te gaan. Enkel door veel te spelen, kan je een goede speler worden. Wij laten alles even bezinken en komen binnenkort terug met een tweede deel waarin we dieper ingaan op bepaalde concepten. Laatste uitsmijter nog: games blijven in de eerste plaats een bron van ontspanning. Geniet ervan en de resultaten zullen ongetwijfeld volgen.